Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Behöver inte avmaskera för Apples ansiktsigenkänning

Används i Sverige för identifikation av brottsmisstänkta Där tekniken utvecklats tillämpas den knappast alls.

Polisen kräver E-legitimation för att utfärda nya pass

Vill göra processen ”mer personlig” Ska utveckla nya tekniska lösningar i framtiden.

Regeringen vill tillåta avlyssning utan misstanke

Hemlig kameraövervakning bland förslagen En av myndigheterna som är tänkta att få tillstånd för övervakningen är skamfilade Säkerhetspolisen.

Övervakning genrebild.

Finland inför coronapass

Medicinsk apartheid införs i Finland Vaccinpass krävs vid midnatt.

Frankrike kommer att straffa “vaccinbrott” lika hårt som dråp

CORONA. Frankrikes president meddelar att brott mot landets vaccin-pass kommer att straffas hårt. Grova fall av ”vaccinbrott” straffas lika hårt som dråp.

Kina lanserar app för angiveri av oliktänkande

1984. Kinas regering lanserar en app för att bekämpa ”skadlig information”.

Den krypterade meddelandeappen Signal har blockerats i Kina

ÖVERVAKNING. I Kina har den populära krypterade meddelandeappen Signal blockerats och kan sedan i måndags bara nås om man använder VPN. Den kinesiska regeringen har avböjt att kommentera saken.

Svensk polis börjar använda ansiktsigenkänning – officiellt

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Tidigare i år fälldes polismyndigheten för brott mot brottsdatalagen efter att i smyg använt ansiktsigenkänningsprogrammet Clearview AI. Nu tar man helt öppet ett liknade program i bruk.

Politiker och lobbygrupper vill införa “klimatlockdowns” efter corona

RESTRIKTIONER. Allt fler politiker och lobbygrupper förespråkar att man ska fortsätta med restriktioner av folks friheter även efter corona. Ett argument som framförs är att klimatförändringar kan ses som en folkhälsorisk, och att man behöver införa nya restriktioner.

Polisen straffas för användning av ansiktsigenkänningstjänst

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Integrietsskyddsmyndigheten dömer Polismyndigheten till 2,5 miljoner i böter för att man nyttjat ansiktsigenkänningsprogrammet Clearview AI – och därmed brutit mot brottsdatalagen.

Brittisk forskare: “Samhället kan fortsätta vara nedstängt i flera år”

CORONA. En forskare och rådgivare till den brittiska regeringen säger att folk måste vänja sig vid corona-lockdowns. Samhället måste vara nedstängt i flera år eftersom coronaviruset kommer att fortsätta muteras, menar rådgivaren.

Spotify tar patent på att kunna avlyssna och analysera folks röster

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Musiktjänsten Spotify har tagit patent på att kunna avlyssna och analysera folks röster för att få reda på deras humör. Spotify vill använda datan för att ”skräddarsy” spellistor så att folk inte behöver ta ”medvetna beslut”.

EU nära ett förbud mot krypterad kommunikation – vill övervaka medborgarnas privata samtal

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. EU kan vara på väg att helt förbjuda krypterad kommunikation. I österrikisk media berättas nu om ett nästan färdigställt förslag i avsikt att få bort appar som Signal och Whatsapp.

Playstation spelar in röstchattar – ”olämpligt tal” ska anmälas

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Spelare som använder Playstation kommer i och med den senaste uppdateringen få finna sig i att andra spelare kan spela in deras röster, för att kunna anmäla dem för ”olämpligt tal”.

Polisen ska drönarövervaka Linköping dygnet runt

LINKÖPING. Polisen i Linköping behöver nu drönarövervaka Linköping dygnet runt, speciellt områdena Skäggetorp och Ryd. Enligt polisen ska det kunna förhindra exempelvis narkotikahandel.

Moderaterna vill bredda FRA:s övervakning – ska utökas till datatrafik inom landet

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Moderaterna vill nu utvidga FRA-lagen så att signalspaning ska kunna bedrivas även om båda parter befinner sig i Sverige. Detta på grund av ”ökat terrorhot” och ett ”försämrat säkerhetspolitiskt läge”.

Kommunstyrelsen i Göteborg förklarar krig mot “högerextremism”

1984. Göteborgs Stads ledning pekar nu ensidigt ut ”radikalnationella” i staden som ”hotet mot demokratin”. Dessa ska kartläggas och en nämnd ska ta fram förslag på hur lokalbefolkningen kan skyddas från dem.

Polisen får klartecken för automatiserad bildanalys

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Datainspektionen har nu, som svar på en begäran framförd för ett år sedan, godkänt att Polisen använder automatiserad bildanalys i sitt utredningsarbete.

Skellefteå kommun straffas för ansiktsigenkänning på gymnasieskola

1984. Förvaltningsdomstolen dömer Skellefteå kommun till böter och varning för brott mot dataskyddsförordningen för att man registrerat elevers närvaro med ansiktsigenkänning.

Lunds kommunchef: “Kameraövervaka alla skolor och förskolor”

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Kommunstyrelsens ordförande i Lund, Philip Sandberg (L), säger sig ha fått nog av alla skolbränder och begär nu kameraövervakning av samtliga skolor och förskolor i kommunen.

Facebook tar patent på teknik som kan starta mikrofonen i din mobiltelefon

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Facebook har tagit patent på en teknik som kan aktivera användarnas mikrofoner i mobiltelefoner. Genom att gömma ohörbara ljudfiler i reklamfilmer kan Facebook aktivera mikrofonen i din mobiltelefon.

Övervakningsrobot i Singapore-park ser till att folk håller avståndet

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Det finns redan tekniker som robotdrönare och fyrbenta vakt-robotar för att övervaka och kontrollera människor. Corona-pandemin öppnar nu för användande av dessa robotar på bred front.

SVT-reporter menar att övervakningen kan bli kvar även efter coronakrisen

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. SVT-reportern Alexander Norén belyser att vi kan komma att behöva överge vår personliga integritet för ett övervakningssamhälle.

Nato Stratcom: ”Dags att övervaka och reglera Internet”

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. En forskningsrapport från Nato Stratcom efterfrågar ett internationellt organ som ska övervaka och kontrollera Internet.

Regeringen utreder ”husrannsakan i förebyggande syfte”

POLISSTATEN. Regeringen har tillsatt en utredning för att se hur polisen ska ges möjlighet att utföra husrannsakan i ”förebyggande syfte”.

Damberg vill avlyssna krypterade telefoner och förbjuda kontantkort

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Nu vill regeringen genomföra ytterligare inskränkning av svenska folkets frihet. Man uppger att det är för att få bukt med den brutala kriminalitet som uppstått i spåren av den ohämmade massinvandringen, men lagarna kommer även att omfatta allmänheten.

SD vill införa övervakningsteknik i Uppsalas skolor

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Sverigedemokraterna i Uppsala vill införa maskininlärande ansiktsigenkänningsteknik, som gjorts i en skola i Skellefteå. Syftet uppges vara att elevernas närvarokontroll ska automatiseras.

Din digitala identitet ska hålla koll på dig överallt

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Mobilt Bank-ID och Swish var bara början. Nu ska Mastercard och Microsoft ta fram digitala identiteter åt alla. Din identitet ska vara känd oavsett vad du gör. Systemet ska också förenkla för ökad invasion av rasfrämlingar till Västvärlden.

Teknikjournalist: “Köp inte DNA-tester, det är DU som är produkten!”

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Judiska DNA-testföretag säljer sina kunders personliga genetiska data vidare till andra företag. Irish Times skriver att sådan handel utgör ett allvarligt etiskt problem och varnar oss för att ge tester i julklapp till dem vi tycker om.

Kina inför “social-kreditsystem” för medborgarna

1984. I den kinesiska storstaden Shenzhen införs nu ett massivt övervakningssystem på prov. Genom kameror och elektronisk övervakning ska myndigheterna kunna granska och poängsätta medborgarnas pålitlighet.

Google övervakar dig – trots att du säger nej

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Enligt en ny undersökning av AP sparar Google platsuppgifter på din mobiltelefon oavsett om du godkänt det eller ej.

Svensk polis ska börja använda ansiktsigenkänning

INRIKES. Övervakningssamhället blir verklighet även i Sverige. Polisen tittar nu på ny digital teknik som gör det möjligt att leta reda på människor som gömmer sig i en folkmassa. Tekniken är kontroversiell och metoden måste utredas innan den får börja användas.

Kritiskt tänkande – allt mer sällsynt i dagens uppkopplade vardag

TEKNIKSAMHÄLLET. I dagens samhälle där många är uppkopplade dygnet runt, låter man bekvämligheten styra och det kritiska tänkandet uteblir. Denna digitaliserade och uppkopplade teknik drivs framåt av kommersiella intressen. Risken är att människor slutar söka utmaningar och istället förslappas och fördummas. Detta aktualiseras nu av en professor i informationsvetenskap.

Förarlösa bilar snart i vanlig trafik – inskränkningar i personlig integritet är att vänta

TEKNIK. Volvo meddelar att det inom fem år kommer finnas förarlösa bilar på marknaden. Frågan är dock vem som ansvarar vid eventuell olycka och i hur stor utsträckning den personliga integriteten kommer inskränkas. Enligt planeringen ska 100 hushåll i Göteborg få tillgång till förarlösa fordon våren 2017.

Försvaret hoppas få tips om spioneri från allmänheten

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Försvaret och SÄPO är övertygande om att det finns aktiva agenter och spioner som opererar på svensk mark. Nu vill man ha tips från allmänheten angående misstänkt spioneri. Försvarsmaktens Militärregion Syd har för detta ändamål öppnat tipslinjer för ”händelser på land” respektive ”händelser till sjöss”.

Whatsapp delar information med Facebook

TEKNIK. De nya användarvillkoren för Whatsapp-användare innebär bland annat att information delas med Facebook.

Facebook registrerar användares politiska åsikter

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Den judeägda it-jätten Facebook finslipar sin kartläggning av de 1,7 miljarder människor som registrerat sig som användare hos det ”sociala” mediet.