ÖVERVAKNING. I Kina har den populära krypterade meddelandeappen Signal blockerats och kan sedan i måndags bara nås om man använder VPN. Den kinesiska regeringen har avböjt att kommentera saken.

Bild: Nicole de Andrade (CC BY-SA 4.0).

Den krypterade meddelandeappen Signal verkar ha blockerats i Kina. Det var i måndags kväll som användare märkte att det inte gick att använda appen utan att gå via VPN, skriver Bloomberg.

Virtual Private Network (VPN) är en programvara som gör det möjligt att dölja sin verkliga IP-adress och få det att se ut som man surfar från ett annat land. Det blir därmed möjligt att få tillgång till förbjudna utländska kommunikationstjänster som Gmail och Twitter. Det behövdes tidigare inte någon sådan programvara för att använda Signal i Kina.

Det är inte helt klarlagt om det rör sig om en permanent blockering eftersom det är känt att de kinesiska myndigheterna emellanåt tillfälligt ökar kontrollen som en slags testkörning för att senare spärra dem.

Cyberspace Administration of China ville på tisdagsmorgonen inte omedelbart svara på vad som hänt. Vid ett pressmöte senare på tisdagen avböjde Zhao Lijian, det kinesiska utrikesministeriets talesman, att svara på frågor kring appen.

Signal är populärt bland politiska dissidenter och journalister, som behöver en säker kommunikationsmetod där meddelanden inte riskerar att snappas upp av regeringens censorer eller andra tvivelaktiga aktörer.

Användningen av Signal ökade när WhatsApp uppdaterade sina användarvillkor och började dela användarnas personliga information med Facebook. Elon Musk bidrog även till lyftet när han rekommenderade appen i en tweet.

I Kina ska iOS-versionen av Signal installerats närmare 510 000 gånger medan den laddats ner över 100 miljoner gånger världen över.


  • Publicerad:
    2021-03-18 13:20