1984. Kinas kommunistregering har lanserat en app där invånarna uppmanas att rapportera in oliktänkande till regeringen. Detta för att bekämpa ”skadlig information”. 

Kinas ledare, Xi Jinping. Foto: www.kremlin.ru, (CC BY-SA 4.0).

Kinas regering lanserar en app där landets invånare ska kunna, och uppmanas att rapportera oliktänkande landsmän till regeringen.

Vi hoppas att de flesta internetanvändare kommer att spela en aktiv roll för att övervaka vårt samhälle… och entusiastiskt inrapportera skadlig information”, skriver Kinas myndighet för internetcensur, Cyberspace Administration of China, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att angiveri-appen behövs, enligt den kinesiska regeringen, är att människor med ”dolda motiv” kritiserar, sprider lögner och falska påståenden om makthavare och politisk ledning i Kina, och även landets historia. Detta har gjorts i syfte att ”förvirra människors tänkande”, menar kommunistregeringen vidare.

Därför är man angelägen om att regeringstrogna kineser enkelt ska kunna ange de som sprider det man kallar ”skadlig information”. Myndigheterna har dock inte sagt någonting om vad som ska hända med de oliktänkande som rapporteras.

På ett mycket välbekant sätt när det handlar om denna typ av samhälle och stat så uppmuntras medborgarna ofta att rapportera varandra men också allt annat som kan underlätta för myndigheterna att genomföra olika restriktiva politiska och ideologiska lagar”, kommenterar journalisten Didi Rankovic.


  • Publicerad:
    2021-04-24 15:45