MASSMEDIA. Expressen har avslöjat en ”chockerande rasistskandal” i Hyresgästföreningen i södra Bohuslän. Styrelseledamöter ”använde N-ordet och Z-ordet”. 

Den judiska tidningen Expressen har tagit del av en ljudinspelning från ett av Hyresgästföreningens styrelsemöten i södra Bohuslän. Ljudklippet spelades in under ett möte 2019, och nu målar Expressen upp en ”chockerande rasistskandal”.

— Ärligt talat, jag är gammal, jag är mossig och jag är ta mig fan allt som går att va, men vi måste väl för fan få använda ord som inte alla gånger är så passande. Tyvärr, jag säger fortfarande negerbollar, säger en person något ursäktande under inspelningen.

Ett antal kvinnor som tidigare suttit i föreningens styrelse vittnar om ”rasistiska” uttalanden under möten. Exempelvis så har ordnade bussresor till Ullared kallats ”Somaliaexpressen” av styrelseledamöter, berättar kvinnorna. Man har också uttryckt ”N-ordet och Z-ordet” (neger, respektive zigenare), berättar man.

När en av de dåvarande styrelseledamöterna Agneta Fast, klagade på jargongen ska en av mötesdeltagarna ha försvarat sig som följande:

— Jag känner massor av negrer, mörka människor eller vad det är. Jag har till och med vänner som är mörka människor. Men för mig är det inget skällsord.

Efter att ljudinspelningen avslöjats i judisk media har samtliga styrelseledamöter stängts av från sina förtroendeuppdrag. Åtminstone tills man har utrett om uttalandena brutit mot Hyresgästföreningens värdegrund.


  • Publicerad:
    2021-04-28 15:35