”N-ord”-skandal på Kulturhuset Stadsteatern
KULTURELITEN • Kulturhuset Stadsteatern bad om ursäkt för att en afrikan i publiken använde ordet neger. Men nu får man kritik för att man överhuvudtaget bad om ursäkt.
Afrikanen Barakat Ghebrehawariat, som är författare och påstådd mångkulturexpert samt ”värdegrundsentrepenör”, ska efter ett panelsamtal om censur av Tintin-böcker på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på lördagen ha utsatts för ”rasism”. Detta efter att frågeställare i publiken använt ordet ”neger”, som han tog som en så personlig förolämpning att han stormade ut från scenen.
På Instagram riktar Ghebrehawariat också kritik mot arrangören för att man inte ”markerade” mot den upplevda kränkningen. I efterhand kom också Kulturhuset Stadsteatern att be om ursäkt för detta.
I ett skriftligt uttalande till DN skrev Kulturhuset Stadsteaterns presschef Sofia Cherif:
Vi har en kod för samarbeten samt en policy och rutin för en arbetsplats fri från kränkande särbehandling. Men vi ser att dessa behöver utvecklas och förtydligas för att situationer som denna absolut inte ska ske.
Men nu verkar det som att det så kallade N-ordet inte alls använts på ett sätt som borde göra kulturmarxister kränkta. Bland annat ska en av personerna i publiken som sa ”neger” själv ha varit neger.
En annan av paneldeltagarna, Ola Wong, skriver i Kvartal att händelsen kändes som att ”vara med i Monty Python-filmen ’Life of Brian’” och att Kulturhuset inte borde ha vikit sig. Enligt Wong är detta inte första gången som Kulturhuset Stadsteatern inte törs stå upp för yttrandefriheten.
Till DN berättar också panelsamtalets moderator, regissören Stina Oscarson, om vad som egentligen hände på Kulturhuset:
— Två av frågeställarna använde n-ordet. Först en man, som presenterade sig som halvafrikan och som använde n-ordet en gång för att berätta att han blev utsatt för rasism som barn men ändå hade valt att läsa Pippi i original för sina barn för att kunna sätta det i en kontext. Ordet var inte riktat mot Barakat, men han reagerade ändå häftigt och sa att han inte ville höra det ordet. Lite senare använde en svensk man samma ord men på en principiell nivå och ville därefter förklara varför, men det ville inte Barakat höra på, säger hon.
Tidigare har det åtminstone ansetts acceptabelt för en neger att säga ordet ”neger”, men det håller inte Barakat Ghebrehawariat med om.
— Jag kände mig ensam, ledsen, besviken och, i någon mening, otrygg. N-ordet är ett flagrant rasistiskt begrepp, inget ord som befinner sig i gråzonen. Jag tycker att det är ett absolut minimum att offentligt finansierade institutioner kliver in och säger ifrån när det används i samtal de arrangerar, säger den afrikanske mångfaldsexperten till DN.