POLITISK KORREKTHET Klotter som uppmanar folk att döda svarta påträffas i en skola i Missouri och visar sig vara utfört av en svart elev. Väldresserade elever går ut i massprotest.

En svart elev kan göra sig skyldig till rasism – om han i en av antivithet präglad miljö med ord kränker svarta människor.

Det visar en incident på en skola i den amerikanska delstaten Missouri.

En svart elevs nedsättande och uppviglande klotter om svarta fick tusen elever i Missouri att marschera ut ur sina klassrum i protest.

På tisdagen ska eleven ha bekänt att han den 23 september skrev ”HOPPAS ALLA SVARTA MÄNNISKOR DÖR” och ”N******” på ett flertal toaletter i två skoldistrikt – Parkway Central samt Parkway North.

Det ledde den 24 september till en elevernas massprotest.

Väldresserad känslosamhet hos rektor och elever

Rektorn Keith Marty skrev till föräldrar och berättade att en svart elev låg bakom klottret och han hyllade elevernas protest.

Marty uttryckte i sitt brev stolthet över dem som deltagit i protestaktionen.

Vi är ännu sårade av elevens handlande, då det inte representerar vår gemenskaps värdegrund” skrev rektorn.

Känslosamma elever ska vid protesten ha hörts svära åt administrativ personal på skolan, gråta och skandera i megafoner.

— Jag är så d****a trött på att människor rasifieras, ropade Catherine Arlena Lopez-Reyes enligt tidningen St. Louis Post-Dispatch i en megafon, och hon ska ha fortsatt:

— Jag vill bara säga till skolan: Bättra er!

— Jag åkte till [Parkway] North – De kallade mig ”Taco Boy” ska femtonårige Cristian Palacios ha sagt och sedan fortsatt:

— Det är inte okej att kalla en mexikan ”Taco Boy”. Det är inte okej.

Brittanee Jackson, en sjuttonåring i high schools avgångsklass, som deltog i protestaktionen förklarade för tidningen att det var ”generande” att dessa okvädingsord hade skrivits av en svart elev.

Hon betonade samtidigt att det inte på något sätt ”förringar värdet av elevernas antirasistiska budskap”.

Hon sa vidare att skolans administration borde arbeta på att etablera en klarare policy för hur man förebygger att rasism ges uttryck, och konstaterade:

— Om vi har en skola med stor mångfald, är det förmodligen en av de första åtgärderna att vidta.

Närmare 40 procent av skolans elever är enligt administrativ personal icke-vita.

— Vi bara sväljer det, de flesta av oss … Det finns jättemånga som är vänliga, men när du får höra om saker som folk sagt…det är helt uppåt väggarna, sa avgångsklass-eleven Ronald Griffin enligt tidningen vid protesten.

Rektor Marty förklarade i sitt brev till föräldrar att ”vandalismen” utgör en ”allvarlig överträdelse av en rad uppförandekoder”.

Den klottrande eleven har nu att emotse ”disciplinära konsekvenser” och kommer även ställas inför rätta.

En lokal talesperson har uppgivit för Yahoo! News att den utpekade eleven tagit på sig skulden endast för graffitin vid Parkway Central School – administrativ personal tror att klottret vid den andra skolan utförts av en annan ”vandal”.

Inte första gången

Tidningen Daily Mail påminner om att ”det här är inte första gången som en icke-vit elev vandaliserat skolor med rasistiskt motiverad graffiti”.

2017 ”bekände” nämligen ”en annan minoritetselev” att han nedtecknat det hatiska budskapet ”White Lives Matter” på en skoltoalett, ”en handling som utlöste ett liknande ursinne”.

Och på senare tid, berättar tidningen, har två 18-åriga elever åtalats för åverkan på skolans egendom vid näraliggande Kirkwood High School samt Nipher och North Kirkwood middle schools – och en av dessa elever är svart.