RASLAGAR. Den kvinnoföraktande antivita memen ”Karen” blir nu ett raslagsförslag i San Francisco, USA.

Shamann Walton ska sätta dit vita människor. Foto: sfbos.org (public domain).

Ett viralt klipp med den vita kvinnan och makeup-designern Lisa Alexander som nedlåtande kallas ”en Karen” – en antivit mem som Nordfront skrivit uttömmande om här – har nu nått politiska proportioner.

James Juanillo. Twitter.

Grannfejden mellan Lisa och den filippinske mannen James Juanillo som med krita skrev ”Black lives matter” på sin egen mur – föranledde att polisen ryckte ut för att undersöka fejden och om den filippinska mannen hade gjort sig skyldig till skadegörelse med klotter. Juanillo filmade den verbala konfrontationen med Lisa Alexander.

Mannen befanns snabbt vara oskyldig till brottsliga handlingar. Han postade sin inspelade video med ”Karen”-Lisa, och kommenterade saken på Twitter:

Bli inte arga för att en färgad person överlistade TVÅ VITA MÄNNISKOR. Diskussionen utvecklades precis som jag trodde den skulle göra. Varför tror ni att jag började spela in [henne]…?

Lisa kände sig tvingad att göra avbön, stängde alla sina sociala konton och bad sedan sin filippinska granne offentligen om ursäkt för sitt eget beteende.

Som vanligt delas kommentarerna om händelsen i huvudsakligen två läger som i sig speglar raskonflikterna i det mångkulturella USA: De som applåderar den smarta brune mannen, och de som anser att han genom att förvirra Lisa manipulerade situationen så att den eskalerade till att polis kallades till platsen.

En del av de senare påpekar att Juanillo inte ens är ”äkta svart”, och att det faktiskt var han som började anklaga Lisa för att vara rasist, vilket kom konflikten att eskalera till en hetsig dispyt.

Lisa som har företaget LAFACE Skin Care, som gör hudvårdsprodukter, har förlorat sina affärskontakter och en leverantör har officiellt gått ut med att de avbrutit samarbetet med henne. Hennes make Robert Larkins har fått sparken från sitt jobb på finansfirman Raymon James.

Nu har det dessutom blivit politik av denna konflikt på grund av att antagonisterna tillhör olika raser. Den afrikanske kommunalpolitikern Shamann Walton har nu lagt ett lagförslag baserat på att ”Karen”- kvinnan Lisa Alexander kallade på polis.

Shamann Walton, som själv har ett kriminellt förflutet och som ung blev avstängd från skolan och även många gånger suttit på ungdomsanstalt, har nu som svart aktivistisk politiker formulerat lagförslaget CAREN, en förkortning som anspelar på det för vita kvinnor vanliga namnet Karen och på företeelsen ”jobbiga vita kvinnor” som tar sig ton.

Walton gör sig på Twitter lustig över sin rasistiska förkortning: ”Det här är den CAREN vi behöver.”

CAREN är en förkortning för Caution Against Racially Exploitative Non-Emergencies, ungefär ”Åtgärder mot rasistiskt exploaterade icke-nödsituationer”.

Lagen ska syfta till att kriminalisera handlingen att kalla på polis om situationen visar sig inte behöva något polisingripande, och om man kan anta att det fanns ett rasmotiv bakom beslutet att ringa efter polisen.

Walton säger att lagen ska vara ”en del av en större rikstäckande rörelse för att ta itu med rasfördomar och introducera påföljder för dem som i rasistisk avsikt använder utryckningsresurser som vapen.”

I en intervju med en lokal nyhetsstation framkommer det att Walton har för avsikt att lagen ska användas rasistiskt, mot vita människor.

— Ett samtal till polisen, när det gäller en svart man, en svart person, när det gäller en färgad person, kan och har lett till uppenbart skadliga konsekvenser, inklusive död, läser han innantill i intervjun – den enda mening som tv-bolaget har saxat från intervjun och använt i sitt nyhetsinslag på internet.

Det finns inga rapporter om paret Alexander och Larkins numera anser att man inte ska prata med rasfrämlingar. Nordfronts Simon Holmqvist skriver i sin artikel om Karen-memen att det finns goda sidor med att denna antivita rasism nu kommer upp till ytan så att alla vita kvinnor kan se den.

Kanske är det just ”Karen” som behövs för att vita kvinnor i någon större omfattning ska vända sig till den oppositionella rörelsen, där de förstås har sina sanna allierade.


  • Publicerad:
    2020-07-09 20:20