UTRIKES. En het debatt pågår just nu i Kalifornien i USA om kvotering av icke-vita personer till universitetet. I ett försök att klargöra debatten har Kaliforniens universitet raskategoriserat olika folkgrupper, det visar sig att man har en synnerligen bred definition av vita. 

Kaliforniens universitet. Foto: brainchildvn (CC-BY-SA-2.0).

En het debatt om raskvotering pågår just nu i Kalifornien i USA. Liberaler i delstaten föreslår att man ska återinföra att universitetet får ta ras och kön i beaktande när de beviljar folk studieplatser och anställningar på universitetet.

Detta i ett försök att uppnå ”mångfald”, det vill säga att man ska bortprioritera vita människor till förmån för andra raser. De senaste tjugo åren har Kalifornien blivit en delstat där vita är en minoritet, ändå har vita en relativt hög representation på universitetet. Därför vill liberaler att icke-vita ska kvoteras in.

Kampanjen för vidare rasdiskriminering mot vita har samlat ihop 16 miljoner dollar, (motsvarande ungefär 140 miljoner kronor). Pengarna har donerats av bland andra basketlaget Los Angeles Clippers, den före detta verkställande direktören för Microsoft, Steve Ballmer och Patricia Quillin, fru till Netflix vd, Reed Hastings.

Kampanjen som motsätter sig antivit diskriminering har samlat ihop omkring 1,2 miljoner dollar, (motsvarande ungefär 10,5 miljoner kronor), som mestadels har donerats av privatpersoner.

För att klargöra debatten har Kaliforniens universitet försökt att kategorisera vilka folkgrupper som tillhör vilken ras. Det har dock visat sig att universitetet haft en synnerligen bred definition av vilka som är vita.

Förutom européer ingår också afghaner, egyptier, judar, turkar och till och med somalier i kategorin ”vita”, enligt universitetet.

Raskategorisering från Kaliforniens Universitet. Skärmbild: universityofcalifornia.edu


  • Publicerad:
    2020-10-24 10:10