POLITISK KORREKTHET. Två prestigeuniversitet i USA anklagas för likskändning efter att ben med antaget ursprung i svarta elever dödade av poliser nyttjats för att förstärka budskap i antropologikurs.

Genrebild. Foto: CC public domain.

Två så kallade Ivy league-universitet i USA befinner sig i blåsväder och anklagas för ”likskändning” efter att det avslöjats att man har använt de misstänkta kvarlevorna av svarta barn, vilka uppges ha dödats av poliser vid ett omtalat polisingripande i staden Philadelphia 1985 – som undervisningsmaterial.

Ivy League är beteckningen på åtta prestigefulla privata universitet i nordöstra USA – och som också är bland de äldsta lärosätena i landet.

Kontroversen flammade upp efter en insändare i tidningen Philadelphia Inquirer häromdagen, där ett krav på bön om ursäkt och ”gottgörelse” från Penn Museum, ett arkeologi- och antropologimuseum som är en del av University of Pennsylvania, för att man hyser – och dessutom nyttjar i undervisningen – ben från ett eller två barn som dödades av polis för mer än 35 år sedan.

År 1985 släppte Philadelphiapolisen en bomb från en helikopter på ett hem tillhörande brottsmisstänkta medlemmar i MOVE, en svart ”befrielseorganisation” efter en lång stunds intensiv skottlossning. Resultatet av händelserna blev elva döda, inklusive fem barn i åldrarna sju till fjorton.

Kvarlevorna i fråga – ett bäckenben och en del av ett lårben – hittades senare på platsen och överlämnades till Alan Mann, arkeologiprofessor vid Penn, som anlitats av stadens laboratorium för medicinska undersökningar med uppgift att fastställa fyndens ursprung.

Benens ursprung ej utrett – men fastställt i ”officiell uppfattning”
Trots att någon undersökning ändå aldrig genomfördes finns en ”officiell uppfattning” om att benen kommer ifrån två flickor som vid dödstillfället var 14 respektive 12 år gamla. Ingen har gjort anspråk på kvarlevorna, så de har magasinerats vid Pennmuseet.

Mann ska, uppger RT, ha tagit med sig kvarlevorna när han anställdes vid Princetonuniversitetet 2001, men han uppges ha återlämnat dem senare till Pennmuseet i förhoppningen att det nya antropologilabbet där slutgiltigt skulle kunna identifiera kvarlevorna – vilka därefter istället tros ha återförts till Princeton.

2019 exponerade Princeton så benen i onlinekursen ”Äkta Ben: Äventyr i Forensisk Antropologi” där fokus ligger på ”förlorad identitet” – fall där kvarlevor inte med full säkerhet kan identifieras beroende på nedbrytning eller andra faktorer.

I en videolektion beskriver kursledaren Janet Monge, professorsadjunkt i antropologi vid University of Pennsylvania, kvarlevorna som ”saftiga, med vilket jag menar att du märker att de är ben från en relativt nyligen avliden person.”

Hon fortsätter:

Om du luktar på dem, så luktar de faktiskt inte illa – de luktar flottaktigt, lite som äldre sorts matfett.

Lektion om benen summeras med en hyllning av MOVE
Hon går vidare med att förklara att hon känner sig ”upprörd” över tragedin 1985 och noterar slutligen stolt att rörelsen MOVE fortfarande är aktiv i Philadelphia.

Monges och universitetet har kritiserats från två håll: En del framhåller att såväl videolektionen som den övriga hanteringen av kvarlevorna de facto – och som avsett – lett till diskussioner bland studenterna om polisingripandet 1985, MOVE, BLM och ”rasism mot svarta”.

Andra menar att bristen på respekt mot kvarlevorna efter förmodade svarta unga – tvärtom vittnar om lärarens och universitetets ”rasism mot svarta”.

Det är oklart var kvarlevorna hålls förvarade idag. University of Pennsylvania uppger att de återbördats till Mann vid Princeton University, men Princeton förnekar att de skulle ha dem. Mann, som nu gått i pension, svarar inte på några förfrågningar från media.

I en intervju försvarar Carolyn Rouse, instutitionschef för Princetons antropologiavdelning sina kollegor. ”Det här är ingen kontrovers. Det finns ett problem att lösa” kommenterar hon till Philadelphia Inquirer och fortsätter:

Det finns ingen rasism här. Det här var en forensisk undersökning och ingen kom och gjorde anspråk på kvarlevorna.

Hon menar att Mann och Monge ”traumatiserats” av sina erfarenheter från att ha försökt identifiera kvarlevorna:

De var dessa människors företrädare och de förskräcktes av vad staden gjorde.

Några medier betonar att dessa ben uppenbarligen använts utan tillstånd. Men inga har enligt de inblandade institutionerna vid något tillfälle gjort anspråk på benen.


  • Publicerad:
    2021-04-25 15:00