JUDISK MAKT. I valkampanjstider söker Trumpadministrationen nu övertrumfa judiskt dominerade lärosäten i USA i judevänlighet och sionism – genom att anklaga dem för ”antisemitism”.

Donald Trump. Skärmbild: Youtube.

Nordfront har tidigare skildrat president Donald Trumps olika initiativ för att stävja ”antisemitism”. Trumpadministrationens nya definition av detta begrepp används nu för att hota amerikanska lärosäten om indragen federal finansiering.

För att slippa utsättas för en federal utredning med följande ”avfinansiering” har nu New York University (NYU) formellt accepterat att inkorporera Trumpadministrationens senaste definition av ”antisemitism” i sin ”antidiskrimineringspolicy”.

Accepterandet kom efter att en tidigare student hade beskrivit en ”fientlig miljö” för judar på campuset belägen centralt på Manhattan. Ex-studenten hänvisade bland annat till ”en incident” där protester ska ha framförts på ett pro-Israel event.

President Donald Trumps exekutiva order förra året utökade ytterligare den då befintliga arsenalen med bestraffningar mot lärosäten som tillåter yttringar av ”antisemitism” – enligt den definition av begreppet som nu omhuldas av Trumpadministrationen, men som ursprungligen kommer från International Holocaust Remembrance Alliance.

Denna definition stämplar bland annat kritik mot staten Israel som ”antisemitism”. Enligt den nya lagen förlorar ett universitet som tillåter att den här sortens ”diskriminering” förekommer all federal finansiering.

Ett antal judiska organisationer har inte oväntat välkomnat Trumps exekutiva order, medan några medborgarrättsorganisationer invänt att restriktionerna på Israel-relaterad kritik blir för breda och ”hotar yttrandefriheten”.

Universitetets formella acceptans av Trumpadministrationens nya definition av begreppet ”antisemitism” ingår i ett brev tillsänt regeringens Department of Education’s Office for Civil Rights. Brevet innehåller även en helt nyskriven och anpassad version av universitetets policy mot diskriminering och mobbning.

Då NYU frivilligt tagit dessa steg avskriver Office for Civil Rights den utredning som man hotat lärosätet med.

NYU:s talesman John Beckman kommenterar till Jewish Insider:

Vi är tacksamma att USA:s utbildningsdepartement har beslutat att avsluta sin granskning utan några anmärkningar mot NYU. Lärosätet har länge uppfattats som en plats som är välkomnande mot och stödjande för medlemmar av den judiska gemenskapen. Av den anledningen har universitetet gladeligen accepterat att ta steg som ytterligare kan stärka vårt långsiktiga åtagande att bekämpa och reagera på antisemitism.


  • Publicerad:
    2020-10-04 19:15