ANTIVIT RASISM. Afrikanskan Lori Lightfoot använder det sexistiska och rasistiska begreppet ”Karen” som tillmäle mot pressekreterare Kayleigh McEnany.

Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany (t v, Foto: Instagram) och Chicagos borgmästare Lori Lightfoot (t h, Foto: Twitter). Montage.

Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany kritiserade på torsdagen Chicagos borgmästare, afrikanskan Lori Lightfoot. Enligt Vita huset är Lightfoot ”försumlig” när det gäller att hantera brottslighet.

— Den försumliga borgmästaren i Chicago bör skärpa sig och be om hjälp eftersom hon gör ett mycket dåligt jobb med att säkra sina gator, sade McEnany.

Den demokratiske borgmästaren i Chicago bemötte snabbt McEnanys kritik, men inte beträffande sakfrågan utan genom att nedlåtande kalla Kayleigh McEnany för ”Karen”.

Du, Karen. Vakta din tunga”, blev Lightfoots svar på sociala medier.

Agendajournalister på pressmötet ställde försåtliga frågor till pressekreteraren om USA:s president Donald Trumps inställning till rasbetingat våld i landet, genom att upprepa en gammal lögn om att poliser och vita människor mördar svarta. Dessa frågor undvek undvek McEnany att svara på.

Istället sade hon att svarta är utsatta för störst risk att bli offer för alla sorters mord, ett svar som pekar på faktum att afrikaner främst mördas av andra afrikaner, oavsett i vilken social situation de befinner sig.

På grund av de omfattande och ökande afrikanska våldsbrotten i städer som Chicago, Baltimore och Washington D.C., sade McEnany att de städer som har så mycket problem med kriminalitet borde söka insatsstöd från federala myndigheter. I samband med det pekade McEnany ut den ”försumliga” Lori Lightfoot.

Det var McEnanys utpekande av henne som Lightfoot utnyttjade som förevändning för att använda skällsordet ”Karen” mot den vita Kayleigh McEnany.

Memen ”Karen” – som anspelar på att många vita kvinnor i USA bär förnamnet Karen – har snabbt blivit ett flitigt utnyttjat antivitt, rasistiskt, kvinnofientligt och svepande epitet på vita kvinnor som ”tar sig ton” mot personer tillhörande andra raser. Nu används alltså detta skällsord mot vita kvinnor på hög politisk nivå.


  • Publicerad:
    2020-07-17 13:30