JUDEPRESSEN Medan amerikanska judiska medier hyllar sekreteraren för att som hbtq-person ha ”utträtt ur garderoben”, kritiseras hon i israeliska för sin uppmaning till bojkott av AIPAC:s konferens.

USA:s president Joe Biden utnämnde i torsdags till sin nästa pressekreterare den mörkhyade kvinnliga hbtq-aktivisten Karine Jean-Pierre, som efterträder Jen Psaki på denna post.

Psaki har enligt uppgift nu accepterat ett erbjudande från MSNBC som kommentator och huvudröst för Biden-administrationen i medier och hon uppges lämna sin nuvarande post den 13 maj.

För att återgå till tillträdande pressekreteraren Jean-Pierre så stödde hon 2019 i egenskap av tjänsteman i aktivistgruppen MoveOn en uppmaning till demokratiska presidentkandidater att bojkotta den årliga konferens, som hålls av den USA-baserade judiska lobbyorganisationen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

AIPAC inte progressivt

Den idag blivande pressekreteraren skrev då:

När det kommer till kritan är AIPAC:s politik inte progressiv politik. AIPAC:s värderingar är inte progressiva värderingar.

Hon tillade att gruppens misslyckande att ”med kraft adressera Trump-administrationens trångsynthet” diskvalificerade den ”som en plats för demokrater”.

Fördöms – och hyllas

Detta ställningstagande har inte glömts av israelisk judisk press, som nu påminner om den kommande pressekreterarens tidigare antisemitiska tillkortakommanden.

I amerikanska liberala judiska medier betonas istället det faktum att Jean-Pierre ärden första svarta kvinnan och öppna hbtq-personen i rollen som Vita husets pressekreterare”.