BANKERNA. Den konservativa Samnytt-skribenten Mira Aksoy har blivit av med sitt privata bankkonto hos Swedbank. Detta samtidigt som hon vårdats på sjukhus för cancer.

Samnytt-skribenten Mira Aksoy. Foto: Twitter.

Mira Aksoy, som bland annat är skribent på alternativmedia-tidningen Samnytt har fått sitt privata bankkonto hos Swedbank nedstängt. Den konservativa nyhetsskribenten tror att banktrakasserierna kan ha politiska orsaker.

Swedbank kontaktade Aksoy förra sommaren för att be henne att uppdatera en del uppgifter hos banken. Däribland var hon hade sin skattehemvist, då hon flyttat till Norge.

Samtidigt som Swedbank kontaktade henne behandlades Aksoy för cancer i Norge. Hon lovade att hon skulle uppdatera sina kunduppgifter hos banken så fort hon fick tid till detta. Aksoy skickade till slut in sina papper i september förra året.

Efter ett tag stängdes dock både hennes bankkonto och hennes bank-id av.

— Det var jobbigt mitt i allting. Då hade jag mycket kontakt med svenska myndigheter. Då var det oklart mellan Sverige och Norge vart jag var försäkrad. Det var krångligt, berättar Aksoy för Samnytt.

Hon kontaktade Swedbank efter att hennes tjänster stängts av, och banken meddelade att de tidigare hade försökt att nå henne, utan framgång. Aksoy menar dock att hon hade en kontinuerlig dialog med banken under tiden.

Mira Aksoy är dock inte den första som drabbats av politiska banktrakasserier.

I januari fick Joakim Kannisto, medlem i Nordiska motståndsrörelsen besked om att hans privata konto hos Handelsbanken skulle stängas ner. Även i Kannistos fall löd motiveringen att banken inte hade tillräcklig kundkännedom om honom.


  • Publicerad:
    2021-04-24 20:30