BANKMAFFIAN. Swedbank stängde utan förvarning ner Daniel Fribergs privata bankkonto och står fast vid sitt beslut.

Igår avslöjade Fria Tider att Daniel Friberg 2019 fick sitt privata bankkonto nedstängt av Swedbank.

— De missbrukar penningtvättslagen för att strypa konservativ opinionsbildning, säger den nationella veteranen Friberg till Fria Tider.

Friberg driver bland annat bokförlaget Arktos som ger ut nationalistisk, konservativ och traditionalistisk litteratur. Arktos har till exempel publicerat en bok av den välkände brittiske filosofen Roger Scruton som gick bort förra året.

Swedbank motiverade i efterhand sin nedstängning av Fribergs konto med att banken inte ”erhållit tillfredsställande svar på våra frågor om kundkännedom”. De stängde också av Fribergs bank-ID och skickade informationen om allt detta till fel adress. Sedan vägrade Swedbank att ändra sitt beslut när Friberg i efterhand ville hjälpa dem att få den kundkännedom banken påstod sig sakna.

Samma motivering om bristande kundkännedom har tidigare använts som svepskäl när banker av politiska skäl nekat eller stängt ner konton för nationella företag och föreningar. Nordfront, Motpol och Nordisk Ungdom-kopplade Nordic Wear var tidiga med att bli utsatta för godtyckliga nedstängningar av sina konton hos svenska banker.

Attacker mot privatpersoner – en ny trend
Förutom Friberg som alltså drabbades 2019 framkom det i slutet av förra året att Widar Nord, Fria Tiders ägare och chefredaktör, själv befinner sig i en rättslig tvist med Swedbank. Nord har både fått sitt privata konto och Fria Tiders företagskonton nedstängda av Swedbank.

Rättsprocessen pågår fortfarande men Nord ansåg att beslut under en muntlig förberedelse som hölls vid årsskiftet pekar på att tingsrätten vill vara banken till lags istället för att faktiskt följa svensk lag och fastställa att Swedbank agerat felaktigt. Om Nord förlorar fallet kommer han – utöver att behöva betala för sitt eget juridiska ombud – förmodligen också bli tvungen betala Swedbank för deras rättskostnader, vilka kan uppgå till flera hundra tusen kronor.

Nordfront kan nu också gå ut med att vi imorgon kommer avslöja det första fallet där en annan svensk bank har slagit ner på en vanlig politisk aktivist och helt godtyckligt stängt av alla hans konton.


  • Publicerad:
    2021-01-19 22:20