STORFINANSEN. Vad som först började som ett skämt på internet, har nu resulterat i att mäktiga finansmän tappat miljontals dollar. Antisemiter har gått till angrepp mot storfinansen genom att köpa aktier i det döende spelföretaget GameStop

GameStop butik i USA. Foto: Twitter.

Användare på internetforumet Reddit – som av israeliska medier har kallats antisemiter – har genom en gemensam offensiv lurat storfinansen på miljontals kronor. Det som på forumet började som ett skämt har resulterat i att kaxiga finansmän på Wallstreet-börsen har förlorat sina så kallade arbeten.

Folk investerade i GameStop

Trollningen gick nämligen ut på att alla skulle investera i aktier i GameStop, en spelbutikskedja som de senaste åren övergivits av allt fler konsumenter. Företaget har ägnat sig åt att sälja datorspel och spelkonsoller i butik, men eftersom allt fler spel köps in via internet har konceptet blivit förlegat. Lagom till att coronapandemin nådde landet gick kedjan i konkurs i Sverige.

När aktieförvaltningsbolaget Citron i veckan skröt om att man framgångsrikt blankat aktier i företaget, och tjänat storvinster, valde Reddit-användarna att lura storfinansen.

En blankning innebär mycket förenklat att storfinansen lånar aktier till en liten ränta, säljer den till marknadspris, och sen lyckas köpa tillbaka den billigare. Finansmännen lyckades således tjäna en hel del pengar genom fula knep, när GameStop nyligen nådde en liten topp på börsen.

I en börstråd på Reddit uppmanade man folket att börja investera i GameStop, vilket hundratusentals småsparare gjorde. Spelföretagets börsvärde sköt i höjden och finansmännen på Wallstreet fick i panik köpa tillbaka sina sålda aktier för att inte förlora miljonbelopp. GameStops börsvärde ökade emellertid från 253 miljoner dollar till 10 321 miljoner dollar.

GameStops börsvärde har skjutit i höjden sedan antisemiter på internet slog till. Foto: Twitter

Förluster för storfinansen är antisemitism

Trots försök till skademinimering har trollningen lett till stora förluster för judarna på Wallstreet.

Ett amerikanskt tradingbolag tvingades att göra en nyemission på 3 miljarder dollar för att täcka sina blankningsförluster. Börsen har nu hamnat i ett chocktillstånd efter att vanligt folk lyckats slå omkull finansjättar som nu tvingas gå i konkurs.

Enorma tradingföretag som Interactive Brokers och Robin Hood har nu reglerat handel med GameStops aktier för att förhindra ytterligare förluster för de rikaste finansmännen. Thomas Peterffy, VD för Interactive Brokers motiverar detta i en intervju med CNBC med att han är orolig för ”marknadens integritet”.

Peterffy medger att man delvis går in och reglerar marknaden för sin egen vinnings skull. Han hävdar dock att de gör det mest för att skydda sina aktieägare och marknaden i stort från stora förluster.

De som har drabbats hårdast av internet-trollningen är bland annat de judiska finansmiljardärerna Steve CohenGabe PlotkinRyan Cohen och Dave Portnoy. Jewish Telegraphic Agency skriver att ”antisemitiska” memer och budskap har spridits i efterdyningarna av händelsen. Företrädelsevis då folk påpekar judarnas makt över storfinansen.

De mäktiga finansmännen verkar inte vara så mycket för ”den fria marknaden” när det är dem själva som förlorar mångmiljonbelopp.

GameStops börsvärde kan möjligtvis fortsätta stiga i ett par dagar, men så småningom kommer bubblan spricka eftersom spelbutikskedjan befinner sig i en döende bransch.

Det spektakulära med händelsen är dock inte att ett spelföretag nära konkurs får en toppnotering på börsen, utan snarare att vanligt folk lyckades slå storfinansen på fingrarna genom en koordinerad attack.


  • Publicerad:
    2021-01-29 22:35