NORGE. Inför valrörelsen inleder norska polisen ett projekt för att ”bekämpa hatfulla yttringar”. Polisen ska besöka oliktänkande ”i förebyggande syfte”. 

Norsk polis. Foto: Kevin Hackert, (CC BY-SA 2.0).

Det är Norges sydvästra polisdistrikt som inleder ”Operasjon nettroll”, (Operation Nättroll). Inför årets valrörelse i landet vill man bekämpa ”hatfulla yttringar” och hot i sociala medier.

Polisen vill bland annat uppsöka oliktänkande som uttrycker sina åsikter på sociala medier för att hålla ”förebyggande samtal”. Det man kallar ”hatfulla yttringar”, är nämligen Norges motsvarighet till ”hets mot folkgrupp”-lagstiftningen i Sverige.

Dessutom kommer polisen att ”delta aktivt i kommentarsfält”, anmäla åsiktsbrott och göra beslag.

— Många kan undvika att delta i den offentliga debatten. Detta utgör ett hot mot yttrandefriheten och demokratin, säger Grete Winge från polisdistriktet till Digi.no.

Winge uppmanar såväl lokala politiker, som lokalbefolkningen att delta i projektet. Alla åsiktsbrott ska anmälas till polisen, fortsätter hon.

— Vi hoppas att detta bidrar till att ta tillvara på politikernas engagemang i den offentliga debatten. Vi har valt Facebook som fokus för projektet, men vi vill poängtera att vi inte ser mellan fingrarna på kommentarer som kan vara straffbara i andra sociala medier, säger polismannen Roald André Møskeland.


  • Publicerad:
    2021-05-08 17:50