ÅSIKTSREGISTRERING. 34 personer har fått sina politiska åsikter kartlagda och flera hängs nu ut med namn och bild av VLT. Nordfront har pratat med en av de drabbade.

Vestmanlands Läns Tidning (VLT) inledde i tisdags en granskning som man fortsatt med både igår och idag. Det rör sig om en serie uthängningsartiklar där man skriver om nationella som bor i Västmanland. Totalt är det 34 personer tidningens chefredaktör Daniel Nordström (19670525-8637) valt att kartlägga även om de flesta inte hängs ut med namn och bild.

Huvudmåltavla för drevet är Johan Staaf från Västerås som kallas för en av länets ”mest utmärkande nazister”. Staaf och hans sambo hängs ut med namn och bild. Förutom att nämnas med namn i alla utom tre av de åtta artiklarna som hittills släppts, har Staaf också förlänats två artiklar som fokuserar på honom personligen. Den ena artikeln publicerades igår och i den ondgör sig Nordström framför allt över att Staaf arrangerar aktiviteter för att hedra minnet av den mördade nationalisten Daniel Wretström. Den andra artikeln släpptes idag och fokuserar på Staaf och den autonoma nätbutiken White United.

Johan Staaf (t.h.) och Filip Lindkvist som också hängdes ut av VLT. Foto: Motståndsrörelsen.se

— Granskningen är inget nytt under solen, man ser hur dessa yttrandefrihetskämpar använder exakt samma metoder som sina kollegor i Expo och AFA. De försöker kriminalisera en åsikt, en tanke. De har exakt samma mål och dröm, och det är att vi och våra familjer ska skadas både fysiskt och psykiskt men de är för fega för att själva göra något annat än att uppvigla mot oss, säger Staaf till Nordfront.

— De försöker få det att låta som att de har avslöjat oss, att de har gjort ett riktigt gediget journalistjobb. Men de har så mycket fel, och det som är rätt har de tagit från våra egna hemsidor. Vi är inte rädda och ljusskygga. De flesta av oss är helt öppna med vart vi står. Och de hade legat sömnlösa om de egentligen visste hur många vi är i den nationella rörelsen i Västmanland. Jag skulle kunna räkna upp fler nationella bara i Västerås än vad VLT har hittat i hela Västmanland, fortsätter Staaf och tillägger att VLT:s drev inte kommer avskräcka de nationella från att fortsätta sin kamp.

Chefredaktören agerar själv både åklagare och domare
En annan man hängs ut i artiklarna med namn och bild med motiveringen att han uttalat sig positivt om Nordiska motståndsrörelsen på sociala medier och skrivit kommentarer som enligt VLT:s bedömning ”mer eller mindre” var ”förtäckta dödshot mot politiker”. Rättsväsendet verkar däremot inte ha gjort samma bedömning då VLT inte skriver att mannen ska ha dömts för olaga hot eller liknande brott.

Bakom samtliga sex artiklar som hittills publicerats står VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare, Daniel Nordström. Han har ensam undertecknat alla utom en av artiklarna som han undertecknat gemensamt med en annan reporter. I en ledarartikel försvarar han att tidningen kartlagt 34 länsbors politiska åsikter med hänvisning till ”demokratin”:

VLT står för demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde. Det finns människor i vårt lokala samhälle som står för motsatsen. […]

Mitt beslut, i egenskap av chefredaktör och ansvarig utgivare, är att publicera namn och bild på ett antal framträdande företrädare inom den nazistiska rörelsen i Västmanland. VLT:s läsare har rätt att veta vilka de är.

Faktafel i granskningen
Enligt Staaf innehåller VLT:s artikelserie om nationella i Västmanland ”massor med faktafel och rena lögner”.

— VLT har lagt upp bilder på när maskerade män från Autonoma nationalsocialister förstörde pedofilkonst 2018 i Västerås och skriver att det är jag med både för- och efternamn. Jag tar självklart inte avstånd från de autonomas aktion. Men det är ett lagbrott Nordström och VLT påstår att jag gjort mig skyldig till. Jag har varken delgivits misstanke eller ens blivit förhörd upplysningsvis under de nu tre år som förflutit sedan aktionen genomfördes. Jag har inte heller på något sätt tagit på mig aktionen, säger Staaf.

Ett annat exempel är att VLT beskriver föreningen ”Det Fria Sverige” som en rörelse som ”står för en radikal nationalsocialistisk hållning”. En 35-årig man hängs också ut eftersom han ”har kopplingar till Svenskarnas parti”, vilket kanske kan ursäktas som en felskrivning men ändå sprider den felaktiga uppfattningen att SvP som lades ner 2015 är en organisation som fortfarande existerar och att denne man i nutid har en koppling till partiet.

Det mest flagranta faktafelet står dock att finna i en bildtext där Nordström skriver följande:

Sverige har förbud mot politiska uniformer. NMR kringgår här förbudet genom att klä sig i identiska byxor, skjortor och slipsar.

Att den 53-årige chefredaktören lever i det förflutna gör att han verkar ha missat att Sverige redan 2002 avskaffade lagen om uniformsförbud, vilket vem som helst enkelt kan kolla upp på Wikipeda.


  • Publicerad:
    2021-05-06 12:55