INRIKES. Regeringen vill ge Polisen medel att enklare kunna avlyssna medborgare.

Regeringen vill nu ge Polisen fler medel att enklare kunna avlyssna och övervaka svenska medborgare. Enligt politikerna handlar det om att stoppa den massinvandringsrelaterade gängbrottsligheten i landet.

Bland annat ska Polisen enligt regeringens lagrådsremiss få rätt att läsa krypterade mejl och chattloggar samt använda sig av bland annat hemlig kameraövervakning.

— Den tekniska utvecklingen har inneburit stora utmaningar för brottsbekämpande myndigheter. De får nu större möjligheter för hemlig kameraövervakning och rumsavlyssning och större låneutrymme för att köpa in den tekniska utrustning som krävs, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Bland de appar som används av kriminella finns till exempel WhatsApp och Viber.

— Det handlar om att kunna installera trojaner och spionprogram, hacka ipads och hitta lösenord som använts. Enligt polisen handlar detta om att hämta hem en utveckling där rättsväsendet kommit efter, säger Åsa Erlandsson, kriminalreporter på Veckans brott, som intervjuats av SVT.

De fyra myndigheter som ska få tillgång till de nya övervakningsmöjligheterna är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten.

Advokaten tillika den före detta generalsekreteraren för Advokatsamfundet Anne Ramberg kritiserar regeringens lagrådsremiss:

— Det möjliggör att man i princip i realtid kan följa en människa, sätta på kameran och mikrofonen för att lyssna på allt som sägs i ett rum. Det kan sitta andra människor som inte är misstänkta för brott i det rummet. Tekniken möjliggör väldigt integritetskränkande åtgärder, säger Anne Ramberg som också menar att tilltaget ”kan urholka demokratin, och det möjliggör ett missbruk som riskerar att det fria samtalet inte kan äga rum”.

Det går dock att undkomma övervakning genom enkla metoder. Den av polisen hårt övervakade – men inte kriminella – oppositionen i Nordiska motståndsrörelsen genomförde nämligen i november 2018 en blixtdemonstration i Nyköping med nära 100 deltagare. Detta under polisens radar efter att all kommunikation skett öga mot öga utan att vare sig datorer eller telefoner varit inblandade. En allmän beskrivning av planeringen av blixtdemonstrationen kan höras 39 minuter in i det tjugosjätte avsnittet av Ledarperspektiv.

Listen to ”Ledarperspektiv #26: Vad arbetar Nordiska motståndsrörelsen med och varför? Blixtdemonstration och åldersrelativism” on Spreaker.

Källor:
Regeringen presenterar lagrådsremiss om hemlig dataavläsning
Anne Ramberg: ”Väldigt integritetskränkande”


  • Publicerad:
    2019-10-22 20:00