IT-SÄKERHET. Det är inte säkert att dela information via meddelandeappen WhatsApp. Inbjudningslänkar indexeras av Google vilket ger obehöriga som hittar länken via sökmotorn möjlighet att komma åt och delta i chatten.

Det är inte säkert att dela information via meddelandeappen Whatsapp. Foto: Pexels (Public Domain).

Det är inte säkert att dela information via meddelandeappen WhatsApp. Det har visat sig att inbjudningslänkar till privata chattgrupper som delas på offentliga internetforum utanför appen indexeras av Google, vilket innebär att personer som hittar länken via sökmotorn kan komma åt och delta i chatten.

När en ny medlem ansluter sig till en grupp så får de tillgång till övriga deltagares telefonnummer och namn samt alla tidigare meddelanden och bilder som delats i gruppen.

En talesperson för WhatsApp, Alison Bonny, uppmanar nu appens brukare att tänka på att ”länkar som användare vill dela privat med andra personer som de känner och litar på inte bör delas på en offentlig webbplats”.

WhatsApp – som ägs av det judiska Facebook – har även tidigare haft problem med användarnas integritet. Förra året upptäcktes att ett spionprogram från det Israelbaserade företaget NSO infekterat ett stort antal användare och övervakade deras meddelanden och samtal via appen.

Användare har även upprörts över att funktionen för att ta bort mediafiler och inlägg ur chattkonversationer endast tar bort mediafilerna från chattfönstret. De ligger dock kvar på Iphoneenheter om användaren har som grundinställning att spara mediafiler till telefonens fotoarkiv.

På så sätt kan den som av misstag råkar skicka ut en mediafil i en gruppchatt inte hindra mottagarna från att se den även om man väljer att radera den.

Källor:
Chattgrupper på Whatsapp kan spridas på nätet
Kritik mot Whatsapp – mediafiler raderas inte


  • Publicerad:
    2020-02-23 18:15