KOMMUNIKATION. EU-kommissionen utreder just nu huruvida krypterade meddelandetjänster som Whatsapp ska få fortsätta att erbjuda sina användare ett säkrare sätt att kommunicera. Anledningen till utredningen är att flertalet teleoperatörer under lång tid klagat över att man inte konkurrerar på lika villkor.

Whatsapp

Nu vill EU-kommissionen reglera tjänster som Facebook Messenger, Whatsapp och Skype. Anledningen till det uppges vara att flera stora teleoperatörer, däribland spanska Télefonica och franska Orange, har klagat på att de internetbaserade tjänsterna har behandlats fördelaktigt gentemot vanliga telekombolag.

I en utredning kommer kommissionen bland annat att titta på hur krypterade tjänster som Whatsapp kan svara när de blir tillfrågade av säkerhetstjänster om användares information. Som tjänsten är uppbyggd nu ska meddelandetjänsten inte kunna lämna ut användares meddelanden, även om de skulle vilja det. Whatsapp ägs av Facebook och erbjuder sedan den femte april 2016 så kallad end-to-end-kryptering.

Enligt EU-kommissionens interna dokument kommer man med stor säkerhet att låta de internetbaserade tjänsterna att gå under samma lagstiftning som den vanliga telekommunikationen för att främja ”rättvis konkurrens på den europeiska marknaden”.

Källa:
Whatsapp och Skype kan få hårdare regler


  • Publicerad:
    2016-08-15 20:30