IT. Efter att ha blivit bannlysta av Google så valde kinesiska Huawei att satsa stort på att utveckla sina egna tjänster och applikationsbutiken App Gallery. En åtgärd som förmodades försvaga företaget kan istället komma att göra Huawei till en verklig utmanare till Google och Apple.

2019 svartlistades Huawei och flera andra kinesiska företag av USA och tilläts inte längre handla med amerikanska företag. För Huaweis del blev resultatet att man inte längre tilläts få ta del av amerikansk mjukvara som operativsystem Android. Genast bytte Huawei till den öppna versionen av Android, men det stora problemet förblev att man inte längre kunde använda Googles tjänster, skriver Sweclockers.

Sedan dess har man utvecklat egna tjänster som ersättare till Googles varianter, exempelvis positionering, maskininlärning och säkerhetsfunktioner. Man har också utvecklat den egna plattformen Huawei Mobile Services för att bli oberoende av Google och Android.

Nu lyfter den kinesiska telekomjätten också fram sin appbutik App Gallery som förvisso funnits tillgänglig för kinesiska användare i flera år, men som nu även ska lanseras stort på den globala marknaden.

Redan nu finns exempelvis BankID i App Gallery och fler viktiga appar förväntas bli tillgängliga inom kort. Enligt Huawei själva har deras appbutik över 45 000 appar, en siffra som ständigt växer och fler än 390 miljoner aktiva användare varje månad.

Sweclockers gör bedömningen att Huawei med utvecklingen av sin applikationsbutik försöker göra sig helt oberoende av Google och bryta dessas monopol, man ser också att Huawei väljer att samarbeta med allt fler företag och applikationsutvecklare och att exempelvis Swish snart också lär finnas tillgängligt.

Hur Googles och Apples dominans och duopolliknande ställning på marknaden påverkas av Huaweis satsning återstår att se.


  • Publicerad:
    2020-03-21 11:30