IT. Duckduckgo har blivit ett framgångsrecept för internetanvändning.

I takt med att nätjätten Google har gjort sig kända för att av vänsterpolitiska skäl manipulera sökresultat i sin sökmotor och att bedriva handel med användarnas personuppgifter, har allt fler internetanvändare vänt sig till andra plattformar för informationsinhämtning.

Sökmotorn Duckduckgo, lanserad 2008 av Gabriel Weinberg, marknadsförs som en integritetsfokuserad sökmotor, och används allt mer. Enligt marknadsföringen sparar företaget inte användarnas sök-, plats- eller personuppgifter.

Enligt sajtens offentliga statistik har antalet sökningar nästan dubblerats det senaste året. Den 22 januari 2019 uppmätte man strax över 26 miljoner sökningar. Den 22 januari 2020 hade man ett dagligt snitt på över 51 miljoner sökningar.

Weinbergs Duckduckgo har med tiden utvecklats från att bara vara en sajt till ett nu också ha ett webbläsartillägg och en mobilapp. I somras introducerade Duckduckgo även ”!bang”-nyckelord som kan användas för att söka innehåll via sökmotorer på tredjepartssajter som Twitter, Reddit, Steam, med flera.

Ett annat sökmotoralternativ för EU-användare är Qwant som lanserades 2013 och är baserad i Frankrike. Det är den enda EU-baserade sökmotor som har sin egen indexeringsmaskin. Enligt uppgifter följer den EU-lagstiftningen om personskydd på ett striktare sätt än vad USA-baserade sökmotorer gör.

Även Qwant hävdar att de inte använder sig av användarspårning. Den ska heller inte skräddarsy sökresultat för att styra användarnas sökbeteende. Liksom Duckduckgo används Qwant alltmer.

Källor:
Duckduckgo dubblade nästan sökningarna 2019
Wikipedia/Qwant


  • Publicerad:
    2020-01-23 12:30