INTEGRITET. EU har bestämt att länkträffar på europeiska medborgare ska tas bort inom unionen, men de blir kvar i övriga världen.

Varje år begär tusentals svenskar att de ska bli ”glömda” på nätet. EU:s domstol fastslagit att länkträffar på privatpersoner ska tas bort inom unionen. De blir dock kvar i övriga världen, skriver Ny Teknik.

Regeln att EU-medborgare rätt att bli ”glömda” på nätet har funnits sedan 2014. Lagen innebar en sökmotor efter begäran inte ska visa vissa sökträffar på sökfrågor som innehåller en persons namn.

Google fått in drygt 24 000 krav om borttagning av personuppgifter från användare i Sverige.

— Det handlar ofta om väldigt vanliga personer som kanske blivit uthängda på forum eller andra sajter. Det kan hindra från att komma ut i arbetslivet. För många kan en sökning bli ett första intryck av en person, säger Olle Pettersson som är jurist på Datainspektionen.

Hittills har man inte vetat hur väl bortplockandet av sökträffarna har fungerat. Google har inte velat låta sig påverkas att dölja personuppgifterna.

Efter en långvarig strid mellan Frankrike och Google har EU:s domstol kommit med ett nytt utslag.

Domen innebär att Google och andra aktörer slipper radera personuppgifterna i resten av världen. Endast inom EU ska de försvinna.

Det gör att det är lätt att kringgå EU:s regel.

— Effekten av det här blir att man får det dolt för alla inom unionen men utanför dyker sökträffarna upp, säger Olle Pettersson.

Problemet beror också på den juridiska linje som Frankrike har hållit gentemot Google med geografiskt begränsade förbud. Detta är lätt att kringgå, skriver Ny Teknik, exempelvis genom att använda ett så kallat virtuellt privat nätverk (VPN).

Källa:
Rätt att bli glömd gäller bara Google i EU – inte i världen


  • Publicerad:
    2019-09-26 10:50