VISSELBLÅSARE. Nya Dagbladet har intervjuat visselblåsaren Zachary Vorhies, som tidigare arbetade åt Google med att censurera systemkritik. Hans berättelse försöker fortfarande tystas av Google, som bland annat såg till att han greps av polis under dramatiska former.

Visselblåsaren Zachary Vorhies. Foto: Project Veritas.

Zachary Vorhies flyttade till Silicon Valley i San Francisco 2008 och kom snart att få anställning på IT-jätten Google. Inledningsvis arbetade han med projektet Google Earth, men kom snart att börja arbeta med Youtube. Där blev han befordrad till chefsingenjör med fantastiska förmåner och en årsinkomst på över två miljoner kronor.

Efter det senaste amerikanska presidentvalet, som vanns av den kontroversielle republikanen Donald Trump, såg han dock att företaget förändrades alltmer.

Google började censurera politiskt innehåll genom sina tjänster och avskeda anställda med ”fel” politiska åsikter.

Tidigare kunde man säga mer eller mindre vad man ville när det kom till politik. Det finns ett nätverk av människor som inte gillar vad Google gör och skräms över vad Google blivit, men många är gifta och har barn och vågar inte riskera allt för att ta ställning, berättar Vorhies.

Det var framförallt Google medverkan till att sprida konspirationsteorin om att Trump arbetade åt Ryssland som gjorde att den sista lojaliteten han kände för företaget försvann. Han började i hemlighet att ladda ner dokument från Googles intranät, bland annat en omfattande lista av sökord och fraser som triggar censurprocesser på Youtube.

— Jag visste inte då att jag skulle läcka dem, men att jag behövde spara ned dem medan jag kunde eftersom de knappast skulle finnas tillgängliga i framtiden. Högre upp på Google är man så indoktrinerade av etablissemangets narrativ att jag förstod att de inte själva insåg att de skapade en orwellsk mardröm till censurmaskin. Däremot skulle de göra det i framtiden efterhand som information läckte ut – hur skadligt allt detta var.

Till slut kom Zachary Vorhies att säga upp sig och såg till att den information han samlat på sig kom ut via Project Veritas. Samtidigt försäkrade han sig genom att se till att all information skulle offentliggöras även om något hände honom.

— Inför vad jag såg Google göra med sin censur, började jag känna en enorm skuld. Jag hade väldigt bra betalt och levde ett bekvämt liv, och kände att detta köpte min tystnad. Jag kände mig delaktig och det kändes inte rätt i själen att vara en del av detta ondskefulla system – och att det enda sättet jag kunde gottgöra detta på var ett komplett avslöjande av vad Google ägnade sig åt, berättar han.

Google såg också till att Vorhies greps under dramatiska omständigheter, med påståenden om att han var en fara för sig själv och andra. Googles agerande resulterade i en enorm polisinsats med helikoptrar, krypskyttar och insatsstyrka.

Sedan dess har Vorhies haft svårt att nå ut med sin historia, då Google använder sin monopolliknande position på Internet till att sortera bort alla intervjuer med honom.

— När människor intervjuar mig kommer alla deras videor upp till granskning och blir avmonetiserade, så att alla deras annonsinkomster från Google AdSense går bort. Min gissning är att de är rädda, för att de är beroende av Google för att de ska kunna behålla sin position och inkomstkälla genom de besökare som kommer därifrån, berättar han.

Lyssna på Nya Dagbladets intervju med Zachary Vorhies:

Listen to ”I möte med visselblåsaren Zachary Vorhies” on Spreaker.

Läs också artikeln med referenser från intervjun på nyadagbladet.se


  • Publicerad:
    2019-09-14 19:00