YTTRANDEFRIHET. Idag avslöjades att partiet Alternativ för Sverige censurerats på YouTube. Flera alternativmedier har rapporterat om det inträffade.

Igår publicerade Alternativ för Sveriges partiledare, Gustav Kasselstrand, en film på YouTube där han uttalade sig om helgens terrordåd i Frankrike. Under måndagskvällen censurerades filmen av YouTube, något som uppmärksammats i ett flertal alternativmedier idag.

Enligt YouTube togs filmen ner för att den innehöll ”hets mot folkgrupp”, skriver AfS i ett pressmeddelande. I så fall rör det sig förmodligen snarare om en påhittad YouTube-paragraf än ett brott mot den svenska lagen med samma namn.

Det Kasselstrand sa i filmen var att de tusentals islamister som enligt Säpo befinner sig i Sverige och utgör ett terrorhot borde utvisas, vilket rimligtvis inte borde vara brottsligt enligt svensk lagstiftning men tydligen inte tillåts på YouTube.

I pressmeddelandet kommenterar Kasselstrand det inträffade:

Jag ser YouTubes censur och anklagelser om “hets mot folkgrupp” som en ren kvalitetsstämpel av mitt budskap. […] Hets mot folkgrupp-lagstiftningen är inget annat än tankebrott och bör avskaffas omedelbart. […]

Förvägras man rätten att synas på sociala medier finns inte heller några jämförbara alternativ – det existerar ett naturligt monopol. Vi anser därför att YouTube och andra sociala mediejättar med monopolställning ska betraktas som allmännyttiga företag och regleras på det sättet. Vi behöver en yttrandefrihetslag på internet där de stora sociala medieföretagen förhindras från att stänga ned användarkonton på grund av deras åsikter.

Även i podden Den kokta grodan har Kasselstrand sagt att det är en kvalitetsstämpel att bli kallad för rasist.

Nya Dagbladet, Nya Tider, Fria Tider, Samhällsnytt och Svegot är några av de alternativmedier som rapporterat om censureringen av AfS-filmen. Att YouTube censurerar svenska partier är dock ingen färsk nyhet då Nordiska motståndsrörelsen hårdcensurerats på YouTube sedan förra året.

Filmen från AfS som censurerats på YouTube finns i skrivande stund istället upplagd på Vimeo, en videotjänst som tidigare i år tog ställning mot yttrandefrihet när de censurerade Nordiska motståndsrörelsen. På grund av censuren på YouTube har Motståndsrörelsen istället valt att använda DTube som komplement till YouTube.

Källa:
YouTube censurerar Alternativ för Sverige


  • Publicerad:
    2018-05-15 14:10