VISSELBLÅSARE. Drönaroperatören Daniel Hale döms för spionbrott till 4 års fängelse efter att ha läckt hemliga dokument om krigsbrott till pressen. Hans vittnesmål bekräftas dock av andra visselblåsare, bland annat Edward Snowden.

Daniel Hale började jobba på USA:s flygvapen 2009 och sedan på NSA 2013. Först som drönaroperatör och den 21 augusti 2012 blev han bland annat vittne till en missilattack som dödade två civila män i Jemen. Händelsen skakade om Hale, som därefter valde att läcka hemliga dokument till pressen som avslöjade hur den amerikanska militären dödat civila.

2015 publicerades The Drone Papers i den amerikanska tidningen The Intercept, med 17 sekretessbelagda dokument som bland annat innehöll information om civila dödsfall i drönarattacker och påvisade andra typer av krigsförbrytelser.

Hales identitet har hållits hemlig, men under 2019 arresterades han och i mars i år erkände han sig skyldig till brotten.

Nu har Daniel Hale blivit dömd till fyra års fängelse enligt den amerikanska spionagelagen, rapporterar The Intercept.

Whistleblower Daniel Hale faces sentencing today for revealing the widespread murder of civilians by US drone strikes #Whistleblower #DanielHale https://t.co/Tr5h6ueKGT pic.twitter.com/9QBHeGzlVV — WikiLeaks (@wikileaks) July 27, 2021

Åklagaren yrkade på maxstraffet som är upp till 11 år i fängelse, eftersom han menade att Hale inte visat tillräckligt med ånger. Domaren hävdar därtill att hans motiv inte varit moraliskt grundat – utan att det varit hans egen fåfänga som motiverat honom att läcka dokumenten. Hale uttryckte å sin sida till domaren Liam O’Grady att han helt enkelt inte kunde fortsätta leva med att låtsas som om ingenting har hänt och bad domaren att förlåta honom för att “ta papper istället för mänskligt liv” och hänvisade därtill även till sitt dåliga samvete för att tidigare själv ha medverkat i orättmätiga övergrepp från den amerikanska militärens sida.

— Jag är här för att jag stal något som aldrig var mitt att ta – mänskligt liv, säger han i domstolen.

The Intercept har kommenterat domen i mycket kritiska ordalag, och Hale lovordas samtidigt även av andra visselblåsare som Edward Snowden, John Kiriakou, Daniel Ellsberg och WikiLeaks.

— Dokumenten avslöjade sanningen om USA:s regerings hemliga och dödliga drönarkrig, som inkluderade att dödandet av civila var mycket större än man tidigare trott. The Intercept kommer inte att kommentera sina källor, men personen som tog in dessa dokument hade utan tvekan ett ädelt offentligt syfte, säger Betsy Reed som är chefredaktör för tidningen

Den amerikanska civila frihetsunionen (ACLU) har också kommenterat domen och menar att Hale borde bli tackad – inte dömd som spion.