UTRIKES. En visselblåsare avslöjar att Ukraina kan ha sponsrat Hillary Clintons presidentkampanj med pengar som förts över från den Internationella valutafonden, IMF.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko tillsammans med Christine Lagarde, direktör för Internationella valutafonden. Foto: Ukrainas presidents officiella hemsida (CC BY 4.0).

En tidigare expertkonsult inom den ukrainska säkerhetstjänsten har avslöjat att Ukraina kan ha sponsrat Hillary Clintons presidentkampanj med stulna pengar som förts över från Internationella valutafonden, IMF.

Det är Vasily Prozorov – som under tjugo år arbetat för den ukrainska säkerhetstjänsten innan han flydde till Ryssland – som nu agerar visselblåsare.

— Den tidigare ukrainske presidenten Petro Porosjenko var fruktansvärt rädd för en republikansk seger och trodde att Donald Trump skulle ändra policyn kring Ryssland, lyfta sanktionerna, minska stödet för Ukraina och frånta Porosjenko sin västerländska maktbas, berättar Prozorov.

Prozorov uppger att den ukrainska regimen understödde Clinton genom att dels läcka skadlig information om Trumps kampanjarbetare men också genom att bidra till att finansiera Clintons kampanj med pengar som förts över från Internationella valutafonden.

IMF beviljade en kort tid efter att Porosjenko tillträdde ett lån på 17,5 miljarder dollar över fyra år, vilket senare drogs in efter korruptionsanklagelser. Av dessa pengar ska tiotals miljoner dollar via banker ha skickats till olika företag som sedan sett till att de överfördes till Clintonkampanjens konton.

Ukraina är det land varifrån mest pengar donerades till Clinton Foundation, trots att det är ett av de fattigare länderna i Europa.

Källa:
Läcka: Ukraina sponsrade Hillary Clinton med stulna IMF-pengar


  • Publicerad:
    2019-09-27 16:45