UKRAINA Drygt två månader efter att landets judiske president vid New Economy Forum utsåg sig själv till ”korruptionsutrensare” duggar oegentlighetsskandalerna i landets statsförvaltning tätt.

Flera höga tjänstemän och ministrar i Ukrainas statsförvaltning avskedades av landets regering på tisdagen. Den pågående ”ombildningen” tillkännagavs samma dag av landets president Volodomyr Zelenskyj i hans dagliga videotal till nationen och den omfattar anställda ”på olika nivåer i ministerier och andra organ inom centrala och provinsiella myndigheter och brottsbekämpande instanser.” Den verkliga orsaken till avskedandet har i flera fall mörkats, men då ändå sipprat ut till allmänhetens kännedom.

Bakgrund: Korruptionens avskaffande

Ukraina har gällt för att vara ett av Europas mest korrupta länder och överträffas därvid enligt Transparency Internationals korruptionsindex CPI endast av Ryssland. Men för cirka två månader sedan hände något drastiskt. Den av västliga mainstreammedier gloriakrönte judiske presidenten tillkännagav den 17 november i en utfrågning vid Bloomberg New Economy Forum sin ambition att helt befria ”sitt land” från korruptionens ok. Korrupta tjänstemän har redan flytt landet, hävdade han och lät samtidigt påskina att ”befrielsen” redan ägt rum.

Drygt två månader senare, tisdagen den 24 januari 2023, framkommer det så att den ukrainska regeringen avskedar vice försvarsminister Vyacheslav Shapovalov, biträdande socialpolitisk minister Vitaly Muzychenko samt två suppleanter för ministern för regional utveckling, Vyacheslav Negoda och Ivan Lukerya.

Strax före regeringens beslut tillkännagav Shapovalov själv sin avgång, vilken omgående accepterades av hans chef Alexey Reznikov. Flytten har föranletts av en pågående skandal inom ministeriet, som uppges ha skaffat mat till trupper till absurda ockerpriser – pengar som i själva verket hamnat i fel fickor.

Orsakerna till försvarsministerns avgång mörkades

Vice försvarsminister tillika logistikchef Shapovalovs avgång kommenteras av försvarsministeriet med följande ord:

Vyacheslav Shapovalov, som var ansvarig för logistiken för Ukrainas väpnade styrkor, bad om att bli avskedad för att inte utgöra ett hot mot en stabil försörjning av militären som ett resultat av en kampanj av anklagelser relaterade till matanskaffning.

I uttalandet stämplas korruptionsanklagelserna vidare som ”orimliga och grundlösa” medan Shapovalovs avgång lovprisas som en ”hedervärd gärning i linje med traditioner inom europeisk och demokratisk politik.”

Enligt en ukrainsk medieutredning som presenterades under helgen slutade priset på diverse olika livsmedel i veckan som genom ett trollslag plötsligt att vara flera gånger högre för militärer än för resten av befolkningen. Chefen Reznikov avvisar anklagelserna och säger att de dokument som citeras i utredningen är felaktiga och att vissa priser råkar synas för höga på grund av ”ett tekniskt fel”. Han säger sig även ”strunta i jämförelserna med konsumentpriserna” och insisterar på att militär upphandling inkluderar kostnader som detaljhandeln inte har.

Förutom de biträdande ministrarna har regeringen också avskedat flera chefer för regionala militära förvaltningar, inklusive Aleksey Kuleba, chef för Kievregionen. Enligt rapporter från vissa ukrainska butiker är Kuleba redo att ersätta Zelenskys biträdande stabschef, Kirill Timosjenko, som avgick under dagen.

Riksåklagarens nyårssemester

Biträdande riksåklagare Aleksey Simonenko blev ytterligare ett offer för den pågående ombildningen och avskedades även han på tisdagen. Tjänstemannen blev indragen i en offentlig skandal tidigare denna månad, efter att ha tillbringat helgerna kring nyår i Spanien. Förutom att ha fått dålig publicitet för att koppla av på en utländsk resort under den pågående militära konflikten med Ryssland, ställdes han inför anklagelser om korruption, då han under sin lilla semester påstås ha nyttjat en rik affärsmans lyxbil och därvid åtnjutit ”ett omfattande säkerhetsarrangemang” som bilens ägare stått för. Riksåklagarens eventuella motprestationer för denna service har ännu ej nått offentlighetens ljus.