CROOKED HILLARY Under Clintons föreläsning om sexuellt våld haglade de hånfulla kommentarerna, när de hon trodde var hennes fans gisslade henne, bland annat för rekordet i antal konflikter i Mellanöstern orsakade av en person.

Hillary Clintons akademiska karriär omfattar en rad föreläsningar med kraftiga protester från publiken. På fredagen belönade åhörarna USA:s tidigare utrikesminister med högljutt hån under hennes föreläsning. Ex-presidentkandidaten benämndes ”krigsförbrytare” och man försäkrade henne att hon ”kommer att brinna” för de gärningar hon begått i Mellanöstern.

Clinton avbröts direkt när hon intog scenen för att hålla en föreläsning om konfliktrelaterat sexuellt våld vid Columbia University i New York, där hon är professor i Internationella och offentliga angelägenheter.

— Hillary Diane Rodham Clinton, du är en krigsförbrytare!” skrek en man.

— Libyens folk, folket i Irak, folket i Syrien, folket i Jemen, folket i Palestina såväl som folket i Amerika kommer aldrig att förlåta dig,” fortsatte demonstranten och ropade ”Du kommer att brinna!” när han av säkerhetspersonal eskorterades från salen.

Den tidigare presidentkandidaten inledde sitt tal en andra gång, men avbröts och överröstades då av en annan åhörare.

— Du har gjort det här förut… Du utnyttjade sexuellt våld i Libyen så att du kunde rättfärdiga USA:s militarisering, utbrast mannen, som fortsatte:

— Om sexuellt våld hade upprört dig, skulle du pratat om situationen i Palestina och det sexuella våld som palestinierna där utsätts för dagligen.”

— Människor är fria att protestera, svarade Clinton och tillade:

— Men de är inte fria att störa evenemang, föreläsningar eller lektioner och det kommer att vara de normer som vi följer här och framåt.

Clinton var utrikesminister från 2009 till 2013 under dåvarande president Barack Obama. Som USA:s toppdiplomat lobbade hon intensivt och framgångsrikt för fler amerikanska trupper till Afghanistan, utökad amerikansk beväpning av anti-regeringsjihadister i Syrien och förespråkade Natos intervention i Libyen.

Efter att den libyska ledaren Muammar Gaddafi avsatts, sodomiserats och avrättats av USA-stödda rebeller enligt amerikanskt direktiv, skröt Clinton i CiS News med de bevingade orden:

Vi kom. Vi såg. Han dog.

Clinton intog en konsekvent pro-israelisk hållning under sin tid vid utrikesdepartementet och stödde Israels bombningar av Libanon 2006. I modern tid har hon kritiserat uppmaningarna till vapenvila i det pågående kriget mellan Israel och Hamas, med argumentet att en paus i striderna skulle ge militanta palestinier militanta ”en chans att återupprätta och vidmakthålla våldscykeln.