VITRYSSLAND På söndagen inträffade flera explosioner på en flygplats strax söder om Minsk i Vitryssland. Attacken ska ha riktats mot ett ryskt radarspaningsplan som använts i kriget i Ukraina.

Under söndagen inträffade flera explosioner på det militära flygfältet Machulishchy, strax söder om den vitryska huvudstaden Minsk. Enligt ukrainska och exilryska medier ligger en ”vitrysk oppositionsgrupp” vid namn Bypol bakom.

Enligt Bypols ledare Aliaksandr Azarov genomfördes attacken på söndagsmorgonen och riktades mot ett ryskt radarspaningsplan av typ A-50, som tidigare använts under kriget i Ukraina. Ryssland uppges använda planen för att hjälpa långdistansrobotar att träffa sina mål.

Azarov hävdar enligt den regeringskritiska vitryska tv-kanalen Belsat att de som genomförde attacken nu är ”i säkerhet utomlands”,

Enligt Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko rörde det sig dock om en ukrainsk sabotagegrupp som smitit in på vitryskt territorium. Vitrysk militär ska efter attacken ha höjt säkerheten vid gränsen i ett försök att hindra attentatsmännen att nå Ukraina.

— Vi övervakar varje kilometer för att förhindra att de påstådda sabotagetrupperna återvänder till Ukraina, säger en källa vid militärens gränspatruller till tidningen Nasha Niva.