UTRIKES. Efter att Wikileaks publicerat dokument som bland annat visar att amerikanska CIA riktar cyberattacker mot bland annat kinesiska intressen så uppmanar nu Kina USA att sluta hacka andra länder.

Under kodnamnet ”Vault 7” började Wikileaks nyligen att publicera dokument som pekar på att den amerikanska underrättelsetjänsten Central Intelligence Agency (CIA) sysslar med omfattande cyberattacker för att övervaka utländska intressen.

Dokumenten visar bland annat att CIA riktar attacker i stor omfattning mot kinesiskt tillverkade routrar från företag som Huawei and ZTE.

— Vi uppmanar den amerikanska sidan att sluta med avlyssning, övervakning, stöld av hemligheter och Internethackning mot Kina och andra länder, sa Geng Shuang, som är presstalesman för det kinesiska utrikesdepartementet under en presskonferens idag.

USA har å sin sida länge anklagat Kina för att göra detsamma. Enligt en rapport från oktober förra året så hävdade man bland annat att Kina hackat e-mail tillhörande amerikanska myndigheter för att få tag på information rörande kärnvapen, krigsplaner och FBI-utredningar.

Källa:
China urges US to stop hacking other countries following Vault 7 release


  • Publicerad:
    2017-03-09 15:00