USA. Wikileaks-läckan Bradley Manning som numera går under namnet Chelsea Manning kommer friges under våren efter ett beslut från USA:s avgående president Barack Obama. Beslutet uppges bero på Mannings hälsotillstånd.

Manning

Bradley Manning / Chelsea Manning

Wikileaks-läckan Bradley Manning eller numera Chelsea Manning har två gånger försökt att ta sitt liv inne på militärfängelset Fort Leavenworth i Kansas. Orsaken uppges vara det osäkra läget en så kallad transkvinna lever under i ett fängelse med enbart män.

Manning dömdes till 35 år i fängelse efter att ha läckt ett stort antal hemligstämplade militära dokument med hjälp av Wikileaks och dess frontfigur Juilan Assange. Mannings straff var det längsta någonsin som någon dömts till efter att ha läckt hemligstämplade dokument.

Det mest uppmärksammade dokumentet som Manning försett Wikileaks med är den film där en amerikansk helikopterbesättning skjuter ihjäl civilpersoner samt två fotografer från nyhetsbyrån Reuters. Filmen är bara ett av många vittnesmål på de krigsförbrytelser USA:s krigsmakt begått i kriget i Mellanöstern.

USA:s avgående president Barack Obama har under sina sista dagar som president valt att korta straffet för 209 fångar och benåda 64 av dessa varav Manning är en av dem. Den 17 maj i år kommer Manning att att friges.

Obama har dock inga planer på att benåda Edward Snowden, som läckt dokument som visar på att USA och Storbritannien bedriver hackerattacker riktade mot datorer över hela världen. Vilket Obama förklarar på följande vis: 

Chelsea Manning är någon som gick igenom den militära straffrättsliga processen, utsattes på grund av processen, befanns skyldig, dömdes för sina brott, och hon erkände sina förseelser. Snowden flydde i armarna på en motståndare och har sökt sin tillflykt i ett land som senast gjorde en samlad insats för att undergräva förtroendet för vår demokrati.

Källa:
Chelsea Manning to Be Released Early as Obama Commutes Sentence


  • Publicerad:
    2017-01-18 13:45