JURIDIK. Sedan 2010 har Wikileaks grundare Julian Assange varit häktad i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt, misstänkt för våldtäkt. Nu meddelar dock åklagare Marianne Ny att hon lägger ned förundersökningen mot Assange.

Förundersökningen mot Julian Assange läggs nu ner.

Under ett besök i Sverige i augusti 2010 blev Wikileaks grundare Julian Assange anmäld för för våldtäkt av två svenska kvinnor. Inledningsvis anhölls Assange i sin frånvaro, något som dock hävdes två veckor senare av förundersökningsledaren Eva Finné, som också rubricerade om misstanken till ofredande. Den 1 september tog dock överåklagare Marianne Ny över som förundersökningsledare och ändrade rubriceringen återigen till våldtäkt. Detta fick till följd att Assange begärdes häktad i sin frånvaro.

Eftersom Assange också eftersöks av USA med misstanke om terrorbrott, då han legat bakom flera mindre smickrande publiceringar av hemligstämplat material rörande den amerikanska regimen och dess krigsmakt, fruktade han att Sverige skulle komma att utlämna honom till USA. Många har dessutom ifrågasatt våldtäktsmisstankarna och den svaga bevisningen i ärendet, vilket förstärker bilden av att syftet med häktningen har varit att få honom i förvar för att kunna utlämna honom till USA.

Efter en mängd rättsliga processer och överklaganden beslutade Storbritannien att Assange skulle utelämnas till Sverige och därmed riskera att hamna i amerikanskt förvar, vilket föranledde att han 2012 sökte politisk asyl i Ecuador. Då Ecuador beviljade hans asylansökan har han sedan dess residerat på landets ambassad i London, med hot om att gripas och utlämnas av brittiska myndigheter ifall han skulle lämna ambassadområdet. Därför har han under nästan fem års tid varit helt fysiskt avskuren från omvärlden, inklusive sina egna barn.

Under dagen meddelade dock förundersökningsledaren Ny under en presskonferens att hon lägger ned förundersökningen mot Assange:

— Jag har beslutat att häva häktningsordern mot Julian Assange. Jag har dragit tillbaka den internationella utlämningsordern att han ska utlämnas till Sverige. Och jag har valt att lägga ned förundersökningen.

Det är dock inga nya uppgifter i ärendet som har föranlett beslutet, utan det faktum att hon inte ser hur Assange skulle kunna åtalas i Sverige under rådande omständigheter.

— Jag vill inte lägga skuld någonstans, men huvudanledningen är att Julian Assange har hållit sig undan, förklarar Marianne Ny.

Hon menar dock att förundersökningen kan komma att återupptas ifall Assange skulle besöka Sverige innan preskriptionstiden löpt ut.

Via sin advokat Juan Branco låter Assange hälsa att han nu planerar att söka asyl i Frankrike, då landet tidigare varit kritisk till både Sverige och Storbritanniens hantering av ärendet. Via Twitter meddelar Assange också att han aldrig kommer att ”glömma eller förlåta” att han i praktiken varit fängslad i sju år, utan att kunna träffa sin familj, samtidigt som hans namn har dragits i smutsen.

Advokat Clas Borgström, mest känd som före detta tilltänkt partiledare för Feministiskt Initiativ och för sin inblandning i Thomas Quick-skandalen, företrädde en av kvinnorna som anmälde Assange. Han säger sig nu vara ”besviken” över överåklagarens beslut.

— Julian Assange har begått ett övergrepp mot de här kvinnorna och han borde ha svarat inför svensk domstol. Han har ju hela tiden varit på sannolika skäl misstänkt för brotten. Istället har han levt ett slutet liv och det är ett beslut som han själv har tagit. Eftersom att det inte blir någon rättegång, har han ingen möjlighet att bli rentvådd, säger Borgström till Aftonbladet.

Brittisk polis har också meddelat att Assange fortfarande kommer att gripas ifall han lämnar ambassaden, då han även misstänks för att ha brutit mot brittiska borgensregler. För detta brott riskerar Assange uppemot 12 månaders fängelse.

Källa:
Åklagaren lägger ner utredningen mot Assange


  • Publicerad:
    2017-05-19 17:00