UTRIKES. Wikileaks-grundaren Julian Assanges pappa, John Shipton, vädjar till de australiska myndigheterna att de ska hjälpa till att få hem Assange till Australien. Vidare säger Assanges pappa att han är chockerad över sin sons tillstånd.

Julian Assange bärs ut av brittisk polis från Ecuadors ambassad i London.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur Wikileaks-grundaren Julian Assange tidigare under veckan till slut blev utvisad från Ecuadors ambassad, något som det ryktats om under en dryg veckas tid. Anledningen är att Assange inte kommer överens med Ecuadors nya styre, som beskyller Assange för ett korruptionsavslöjande mot den nuvarande presidenten Lenin Moreno.

I torsdags greps Assange av av brittisk polis, som förde honom till arresten. I Storbritannien misstänks han ha brutit mot sina borgensvillkor då han underlät att dyka upp när domstolen skulle meddela att han överklagan om att utvisas till Sverige – där han misstänktes för suspekta våldtäkter – hade avvisats. Anledningen till att Assange då inte dök upp var att han begett sig till Ecuadors ambassad för att söka asyl.

Nu riskerar han att utvisas till USA och ställas inför rätta för spionage, som i teorin kan resultera i dödsstraff. Anledningen är att Assange läckt hemliga dokument som bevisar att USA begått krigsförbrytelse i bland annat Irak.

Assanges pappa, John Shipton, kämpar dock för att Assange ska få komma hem till Australien och han har därför vädjat till det australiska utrikesdepartementet för att få hjälp med detta. I en intervju med Melbourne’s Sunday Herald Sun beskriver Shipton sin reaktion när han såg bilderna på hur sonen blev utsläpad ur Ecuadors ambassad i London tidigare i veckan.

— Jag såg honom, hur de släpade honom nerför trapporna. Han såg inte ut att må bra. Jag är 74 år och jag ser ut att vara i bättre skick än honom och han är 47. Det var en sådan chock, sa Shipton.

Den USA-närstående regeringen i Australien har dock flaggat för att man inte kommer lägga sig i en eventuell utlämning av Assange till USA. Premiärminister Scott Morrison säger till Associated Press (AP) att utlämningsfrågan har ”inget med Australien att göra”.

Källa:
Assanges pappa chockad: ”Är 74 år och i bättre skick”


  • Publicerad:
    2019-04-14 20:25