SVERIGE. Den våldtäktsutredning mot Wikileaksgrundaren Julian Assange som lades ner i maj 2017 återupptas nu. Detta meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson under måndagen.

Julian Assange bärs ut av brittisk polis från Ecuadors ambassad i London.

Det var den 11 april som Wikileaksgrundaren Julian Assange efter flera år på Ecuadors ambassad i London utvisades. Assange bokstavligen bars ut av brittisk polis, eftersom han i Storbritannien misstänktes för brott mot en borgensöverenskommelse. Brottet bestod i att han underlät att infinna sig i domstolen när besked skulle ges om att han skulle utlämnas till Sverige där han i sin tur misstänktes för två våldtäkter.

Assange dök inte upp på förhandlingen eftersom han sökte politisk asyl i Ecuador, då han fruktade att ett utlämnande till Sverige i slutändan skulle landa i att han hamnade i USA – där regimen ville åtala honom för spioneri.

I maj 2017 lades den svenska våldtäktsutredningen mot Assange ner, med motiveringen att man inte såg någon möjlighet att framgångsrikt åtala honom så länge han residerade på den ecuadorianska ambassaden i London.

När Assange nu är i den brittiska regimens händer har man dock omprövat beslutet. Under måndagen höll vice överåklagare Eva-Marie Persson en pressträff där hon meddelade att våldtäktsutredningen mot Assange återupptas.

Persson tänker utfärda en europeisk arresteringsorder av Assange och hoppas nu kunna ställa honom inför rätta innan brottet preskriberas nästa år.

— Jag tror att vi över sommaren kanske får en indikation på hur brittiska myndigheter ställer sig till en svensk europeisk arresteringsorder i konkurrens med dem amerikanska utlämningsbegäran. Efter en sådan indikation är det lättare att göra bedömningen hur vi kommer att hinna med förundersökningen. Givetvis finns en risk att det preskriberas, sade Persson under pressträffen.

Bevisläget i det kritiserade våldtäktsfallet är gott, menar Eva-Marie Persson.

— Nu ska jag kontrollera hur bevisningen håller nio år senare.

Hon kommer dock att genomföra en del nya förhör.

— Muntlig bevisning är en färskvara. Av det skälet kommer jag att låta höra om några vittnen, säger Eva-Marie Persson.

Även USA vill ha Assange utlämnad och ställd inför rätta och det återstår att se ifall Sverige får gå före. Den 20 augusti nästa år går preskriptionstiden ut för de misstänkta våldtäkterna.

Källa:
Assange utreds på nytt för misstänkt våldtäkt i Sverige


  • Publicerad:
    2019-05-13 12:45