UTRIKES. Storbritanniens utrikesminister Sajid Javid har undertecknat USA:s begäran om att få Julian Assange utlämnad. Nu har amerikanska åklagare endast att lägga fram sitt ärende i brittisk domstol.

Julian Assange bärs ut av brittisk polis från Ecuadors ambassad i London.

Sverige kommer i dagsläget inte att begära Julian Assange utlämnad. Detta stod klart under förra veckan när Uppsala tingsrätt avslog åklagare Eva-Marie Perssons begäran om att häkta Wikileaksgrundaren i hans frånvaro. Domstolen instämde i Assanges svenska advokats invändning om att Assange sitter säkert i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse.

Nu har dock Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid undertecknat USA:s begäran om att få Assange utlämnad. Den federala staten har nämligen för avsikt att åtala honom för spioneribrott och vill döma honom till upp till 175 års fängelse.

Ärendet handlar om Wikileaks avslöjanden om den amerikanska militärens övergrepp mot bland annat den irakiska befolkningen när USA invaderade landet för att störta dess ledare Saddam Hussein.

— Först och främst är jag mycket nöjd att polisen kunde gripa honom och att han nu är bakom galler eftersom han bröt mot brittisk lag. Det finns en begäran om utlämning från USA som ska upp i domstol i morgon, men i går undertecknade och vidimerade jag begäran, säger Sajid Javid till BBC Radio 4.

Julian Assange residerade fram till nyligen på den ecuadorianska ambassaden i London, där han 2012 beviljades politisk asyl just på grund av att han riskerade att utlämnas till USA och ställas inför rätta. Men när de politiska vindarna vände i Ecuador valde man i april att bjuda in brittisk polis för att gripa honom, då han var misstänkt för brott mot en borgensöverenskommelse.

Källa:
Storbritannien godkänner USA:s begäran om utlämning av Assange


  • Publicerad:
    2019-06-13 12:00