Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Assange utvisad från Ecuadors ambassad – hotas utlämnas till USA

Av Redaktionen, 2019-04-11
redaktionen@nordfront.se

STORBRITANNIEN. Idag utvisades Julian Assange efter sju år på Ecuadors ambassad. Han greps omedelbart av brittisk polis och riskerar nu att utlämnas till USA.

Julian Assange grips av brittisk polis.

Under dagen blev Wikileaks grundare Julian Assange slutligen utvisad ur Ecuadors ambassad, något som det ryktats om under en dryg veckas tid. Anledningen är att Assange inte kommer överens med Ecuadors nya styre, som beskyller Assange för ett korruptionsavslöjande mot den nuvarande presidenten Lenin Moreno.

Wikileaks har dessutom avslöjat att Moreno i hemlighet förhandlat med USA om Assange överlämnande, som skulle ske mot att Ecuadors skulder till supermakten styrks eller reduceras.

Sedan Wikileaks avslöjanden om Ecuadors maktelit har landets politiker offentligt gett uttryck för konspirationsteorier om att Assange är i maskopi med Morenos föregångare, Rafael Correa, och Venezuelas president Nicolás Maduro.

— Ni måste förstå hur dessa personer är sammankopplade. Herr Assange är trollcentret, den förre presidenten Correas hackare, sade Moreno nyligen.

Den 2 april uttryckte president Moreno dessutom att Assange tack vare Wikileaks avslöjanden har brutit mot sina asylvillkor och att han ”inom kort kommer att ta ett beslut” rörande vilka åtgärder man ska vidta mot honom.

— Hos Wikileaks finns bevis på spionage, på att man hackat, på det faktum att telefoner har avlyssnats, privata samtal. Det finns till och med bilder på mitt sovrum, hävdade presidenten.

När han under dagen utvisades omhändertogs han omedelbart av av brittisk polis, som förde honom till arresten. I Storbritannien misstänks han ha brutit mot sina borgensvillkor då han underlät att dyka upp när domstolen skulle meddela att han överklagan om att utvisas till Sverige – där han misstänktes för suspekta våldtäkter – hade avvisats.

Anledningen till att Assange då inte dök upp var att han begett sig till Ecuadors ambassad för att söka asyl.

Nu riskerar han att utvisas till USA och ställas inför rätta för spionage, som i teorin kan resultera i dödsstraff. Anledningen är att Assange läckt hemliga dokument som bevisar att USA begått krigsförbrytelse i bland annat Irak.

Just nu menar USA dock endast att han misstänks för ha hjälpt av den tidigare underrättelseanalytikern i den amerikanska armén, Chelsea Manning, att hacka ett lösenord till regeringsdatorer med konfidentiell information. För det riskerar att dömas till fängelse i maximalt fem år, vilket är omständigheter som innebär att Storbritannien kan acceptera att utlämna Assange.

Källa:
Här är anklagelserna som USA riktar mot Assange


  • Publicerad:
    2019-04-11 17:30