Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ecuador stängde ner Assanges internetanslutning

Av Redaktionen, 2018-03-30
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. Den ecuadorianska staten har blockerat Assange från internet. Detta efter att Assange gjort politiska uttalanden om separatiströrelsen i Katalonien.

Julian Assange under en exklusiv intervju med RT. Intervjun genomfördes på den ecuadorianska ambassaden i London, där Assange sedan flera åt tillbaka residerar. Skärmbild: rt.com.

Julian Assange, som är ledare för organisationen Wikileaks, har fått sin tillgång till internet blockerad av den ecuadorianska staten. Detta efter att han på den sociala mediasajten Twitter gjort uttalanden som varit mycket kritiska till Spanien samt Tyskland vad gäller behandlingen av ledaren för Kataloniens separatiströrelse.

Assange, som under flera år suttit isolerad på den ecuadorianska ambassaden i London sedan Sverige internationellt efterlyst honom för påstådda sexuella ofredanden, är en kontroversiell figur, speciellt i etablissemangets ögon. Detta bevisas bland annat av att Storbritannien vägrar lämna garantier om att Assange inte kommer att utlämnas till USA ifall han lämnar ambassaden, trots att Sverige har lagt ned förundersökningen mot honom. USA vill se Assange utlämnad för misstanke om spionage mot landet, efter att han legat bakom publiceringen av hemliga dokument som tyder på att USA har begått krigsbrott i Irak och Afghanistan. Skulle Assange finnas skyldig i en amerikansk domstol riskerar han dödsstraff.

Storbritanniens behandling av Assange har fått kraftig internationell kritik från bland annat FN, som anser att Assanges grundläggande mänskliga rättigheter inte respekteras.

Exakt varför den ecuadorianska staten beslutat att blockera Assange från att komma ut på internet är oklart. Vad man dock vet är att Ecuador har starka relationer till Spanien med tanke på sitt koloniala förflutna. Att man blockerat Assanges tillgång till internet efter kommentarer som varit kritiska till den spanska staten kan därmed tyda på en slags lojalitetshandling gentemot Spanien.

Ecuador har dock lovat att ge Assange tillgång till internet om han lovar att inte längre skriva politiska inlägg rörande andra stater. Assange har tillsvidare vägrat att gå med på kraven och är således utan internet.

På ambassaden har man enligt uppgifter även satt upp så kallade elektroniska ”jammers” som hindrar Assange från att komma ut på internet även om han skulle få tag på en telefon eller liknande från utsidan.

Se John Pilger kommentera Ecuadors agerande mot Assange på RT:

Källa:
Assange’s internet blackout & Skripal case part of propaganda war that risks real one – John Pilger


  • Publicerad:
    2018-03-30 18:30