Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

20 meter hög väggmålning av Julian Assange avtäckt i Berlin

Av Redaktionen, 2021-03-31
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. På tisdagen avtäcktes en 20 meter hög väggmålning av WikiLeaks-grundaren Julian Assange på en husvägg i Berlin. Målningen gjordes av gatukonst-initiativet Captain Borderline för att uppmärksamma Assanges situation och föreställer en korsfäst Assange, jagad av det brittisk-amerikanska militärindustriella komplexet.

En 20 meter hög hyllning i form av en väggmålning av WikiLeaks-grundaren och visselblåsaren Julian Assange avtäcktes på tisdagen på en husvägg i Berlin, skriver RT.

Indirekt Korsfästelse, som verket heter, vill uppmärksamma Assanges belägenhet som försvarare av pressfriheten och den förföljelse han fått utstå. På målningen visas han korsfäst, omgiven av övervakningsutrustning och militär, jagad av det fientliga militärindustriella komplexet under en hybrid av USA och Storbritannien.

Målningen uppfördes av Captain Borderline – en gatukonstgrupp med tre konstnärer som sedan 1999 skapar gatukonst som kritiserar politik och samhälle. I Berlin restes 2015 en bronsstaty av Assange.

Journalisten Julian Assange, som sitter i säkerhetsfängelset Belmarsh i London, riskerar upp till 175 års fängelse om han utlämnas till USA.

Anklagelserna från Washington består av 18 åtalspunkter, bland annat spioneri och dataintrång, som handlar om WikiLeaks avslöjande av mer än 250 000 sekretessbelagda dokument om USA:s operationer i Irak och Afghanistan.

Som Nordfront tidigare skrivit om så ingick i materialet bland annat en video som visade en amerikansk Apache helikopterattack i Bagdad år 2007, där ett dussin människor dödades, bland dem två journalister från Reuters. Det fanns även känsliga avslöjanden av ledande figurer i världsetablissemanget, underrättelsetjänster som CIA och Mossad, pedofilskandalen Pizzagate samt amerikanska hemligstämplade dokument om militära insatser i Irak och Afghanistan och mycket annat.

2012 fick Assange asyl på Ecuadors ambassad i London. Skyddet upphävdes i april 2019, varvid han greps och fängslades av de brittiska myndigheterna. I januari 2021 avvisades Washingtons begäran om att utlämna Assange av en brittisk domare med hänvisning till oro för hans psykiska hälsa, som vid en fängelsevistelse i USA riskerade att försämras ytterligare.

Nils Melzer, FN:s särskilda rapportör, vars team vid ett besök i fängelset konstaterade att Assange uppvisade symptom på psykisk tortyr, välkomnade domstolens beslut. Han sa att Assange om han utlämnas till USA riskerar att utsättas för ”fängelse under omänskliga förhållanden med nästan total isolering”.

Trots att Washingtons begäran avslogs nekades han av samma domare att bli frisläppt mot borgen. Assange hade begärt att släppas fri mot borgen i väntan på rättegång men begäran avslogs då domaren menade att Assanges förflutna visade på att han riskerade att fly.

Behandlingen av Assange har kritiserats av flera människorättsorganisationer.


  • Publicerad:
    2021-03-31 16:00