UTRIKES Just nu håller Julian Assange på att uttöma sina sista juridiska möjligheter att inte utlämnas till USA, där han kommer att åtalas för spionage. Brasiliens president Lula da Silva skriver nu att världen måste ”mobilisera” sitt stöd för Wikileaks-grundaren.

Wikileaksgrundaren Julian Assange sitter just nu fängslad under svåra förhållanden i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse. Därifrån kämpar han med överklaganden mot att utlämnas till USA, där han står åtalad för spionage.

Ett stort antal organisationer, tidningar och länder har protesterat högljutt mot behandlingen av Assange, som har beskrivits som både rättsvidrig och ovanligt grym.

Flera länder i Syd- och Mellanamerika har tidigare uttryckt skarp kritik mot hur Assange-fallet har hanterats. När exempelvis Brasiliens president Lula da Silva deltog i kröningen av Storbritanniens kung Charles III passade han på att fördöma frihetsberövandet av Assange som ”galenskaper” och ”en skam” för Storbritannien.

I dagarna kommenterar da Silva också på Twitter att Assange just nu genomför sin sista överklagan mot utlämningsbeslutet till högsta domstolen.

”Jag ser med oro på den nära förestående utlämningen av journalisten Julian Assange. Assange har gjort ett viktigt arbete för att avslöja en stats illegala gärningar mot en annan stat”, skriver presidenten och tillägger att världen måste ”mobilisera i försvar [av Assange]” och att behandlingen av Assange ”strider mot försvaret av demokratin och pressfriheten”.