STORBRITANNIEN Idag har Julian Assanges advokater argumenterat för att upphäva utlämningsbeslutet av Wikileaks-grundaren inför högsta domstolen i London. Om Assange misslyckas finns endast Europadomstolen kvar att överklaga till.

Det var 2012 som Ecuador beviljade den australiensiske journalisten Julian Assange politisk asyl. Assange befann sig i Storbritannien, men var efterlyst av USA efter att hans projekt Wikileaks bland annat publicerat information om amerikanska krigsbrott i Irak. Samtidigt hade Storbritannien beslutat att lämna ut Assange till Sverige, där han misstänktes för sexualbrott under märkliga omständigheter.

Ecuador höll med Assange om att han riskerade att utlämnas till USA ifall han skulle frihetsberövas i Sverige och släppte in Wikileaksgrundaren på sin ambassad i London. 2017 lades den svenska förundersökningen mot Assange ned, men brittisk polis hotade att gripa Assange ändå ifall han skulle lämna ambassaden då han missat en domstolsförhandling om utlämningen.

Efter politiska förändringar i Ecuador beslutade ambassaden 2019 att kasta ut Assange, som omedelbart greps av brittisk polis och placerades i ett högsäkerhetsfängelse under förhållanden som av bland annat FN beskrivits som ”omänskliga”. 2021 beslutade högsta domstolen i London att Assange skulle utlämnas till USA, trots att en brittisk domare året innan bedömt att Wikileaksgrundarens mentala ohälsa var ett absolut hinder för utlämning.

Julian Assange greps under dramatiska former utanför Ecuadors ambassad i London.

I juni 2022 godkände Storbritanniens dåvarande inrikesminister Priti Patel utlämningen till USA.

Assanges advokater har nu använt sin sista möjlighet för överklagan till högsta domstolen och har under tisdagen argumenterat inför två domare. Om advokaterna lyckas kommer utlämningen definitivt att stoppas, men misslyckas överklagan har Assange endast Europadomstolen kvar att vända sig till.

— Han förföljs för att ha sysslat med helt vanlig journalistik genom att förvärva och publicera hemligstämplad information, information som både är sann och uppenbart av viktigt allmänintresse, sa Assanges advokat Edward Fitzgerald till domarna.

I USA står Assange åtalad på 18 punkter, bland annat för att ha hackat den amerikanska statens datorer och för att ha spionerat på USA.