UTRIKES Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador kritiserar USA:s strävan att åtala den australiensiske journalisten Julian Assange. Enligt presidenten kommer Mexiko att göra allt för att Frihetsgudinnan i New Yorks rivs om Assange döms.

Enligt Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador kommer Frihetsgudinnan i New York att ”förlora all betydelse som symbol för amerikansk frihet” ifall Wikileaks-grundaren Julian Assange döms för spioneri i USA.

— Ifall de tar honom till USA och han döms till maxstraffet att dö i fängelse måste vi starta en kampanj för att riva ned Frihetsgudinnan, sa Lopez Obrador under en pressträff på måndagen som citeras av RT.

Enligt presidenten skulle monumentet åtminstone inte länge kunna symbolisera frihet, utan något helt annat.

Utspelet från presidenten är ett svar på en amerikansk rapport från Washington Post och Reportrar utan gränser som kritiserar pressfriheten i Mexiko och menar att regeringen inte gör nog för att beskydda sina journalister.

Lopez Obrador menar att rapporten är en ”smutskampanj mot Mexikos regering” och hyckleri från USA. Framförallt menar han att ”amerikansk” media inte ska tala om hot mot journalister, eftersom man gladeligen publicerade uppgifter om amerikanska krigsbrott som släpptes av Wikileaks men nu vägrar att försvara Assange.

— När denna information släpptes deltog flera medier [i publiceringen]. De godkände att offentliggöra informationen eftersom de ansåg att det skulle vara ett bidrag till försvaret av mänskliga rättigheter, av yttrandefriheten, att inte bidra till tvetydigheten, till lögnerna, till att säga en sak och sedan göra en annan, sa presidenten.

Mexikos president har varit en skarp kritiker av USA och beskrev nyligen USA:s taktik i Ukraina som ett erbjudande till ukrainarna att ”vi står för vapnen och ni för de döda kropparna”. Nyligen vägrade Lopez Obrador dessutom att delta i årets Summit of the Americas, som USA:s president Joe Biden var värd för, i protest mot att Venezuelas, Kubas och Nicaraguas presidenter inte fick delta för USA. Presidenten lovade dock att ta upp frågan om Assange nästa gång han skulle träffa Biden.