USA WIkileaks-grundaren Julian Assange har uttömt sina möjligheter att överklaga utlämnandet från Storbritannien till USA. Men nu uppger australiensiska källor att en överenskommelse kan slutas som innebär att Assange får återvända hem.

Sedan 2019 har Wikileaks grundare Julian Assange suttit fängslad i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse. Innan dess gömde han sig sedan 2012 undan det brittiska rättsväsendet på Ecuadors ambassad i London, för att sedan kastas ut och gripas av brittiska poliser.

I omgångar har brittiska myndigheter försökt att få Assange utlämnad till USA, där han misstänks för spioneribrott för att ha avslöjat amerikanska krigsbrott. Trots att Assange är australiensare och inte medborgare i USA riskerar han att spendera resten av sitt liv i ett amerikanskt fängelse om han döms. Assange har nu också uttömt sina möjligheter att överklaga utlämningen till USA.

Men nu har USA:s ambassadör i Australien Caroline Kennedy antytt att det amerikanska justitiedepartementet eventuellt är intresserade att sluta ett avtal med Assange [en så kallad plea bargin. reds. anm.]. Enligt Kennedy skulle avtalet innebära att Assange erkänner sig skyldig till ett mindre allvarligt åtal, mot att han får återvända till Australien och avtjäna några års fängelse i hemlandet.

— Det kan absolut komma en lösning, sa Kennedy i en intervju med Sydney Morning Herald på söndagen.

Behandlingen av Assange har fått skarp kritik över hela världen. 2020 skrev hundratals läkare på ett uppror där man krävde att den ”psykologiska tortyren” mot Wikileaksgrundaren stoppas. Förra året gick några av världens största tidningar ut i ett gemensamt utspel där man krävde att Assange friges.

Samtidigt har framförallt sydamerikanska länder riktat skarp kritik mot att USA överhuvudtaget har åtalat Assange. Brasiliens president Lula da Silva har uppmanat hela världen att ”mobilisera i försvar” av Assange och Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador har sagt att frihetsgudinnan i New York måste rivas om Assange döms skyldig.

Men även Assanges hemland Australien har satt press på USA att inte åtala Wikileaksgrundaren. Landets premiärminister Anthony Albanese krävde nyligen att Assange får återvända hem.

— Detta har pågått alldeles för länge. Nog är nog. Vi står fortsatt starkt kvar vid vår position och i våra förhandlingar med den amerikanska regeringen och kommer att fortsätta göra det, sa Albanese i en kommentar förra veckan.