UTRIKES. Serieförbrytaren Sigurdur Thordarsson är USA:s huvudvittne i åtalet mot Julian Assange. Nu erkänner han att han lämnat felaktiga uppgifter om den fängslade WikiLeaksgrundaren.

Lögnaren Sigurdur Thordarson flyger helikopter i Göteborg. Foto: Flakkariice, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Den isländska tidningen Stundin hade i förra veckan en artikel med Sigurdur Thordarson där han erkänner att han uppgett falska anklagelser mot WikiLeaks-grundaren Julian Assange.

Thordarson har tidigare hävdat att det var Assange som instruerade honom att ”hacka och komma åt” telefoninspelningar och filer från isländska politiker.

Anklagelserna i målet mot Julian Assange är orsaken till hela åtalet och Assange riskerar upp till 175 år i fängelse om han utvisas till USA,

Sigurdur Ingi Thordarson, också känd som ”Siggi Hakkari”, har trots sina unga år ett gediget förflutet som IT-brottsling.

2010, endast 17 år gammal, greps han för att ha stulit och läckt sekretessbelagd information om isländska finansiella företag. Efter arresteringen introducerades han för Julian Assange och fick arbeta som volontär för organisationen mellan 2010 och 2011.

2011 blev Thordarson informatör åt FBI och gav dem interna WikiLeaks-dokument och har sedan dess försökt upphöja sig själv genom att beskriva sig som ”personalchef” eller ”kommunikationschef” för WikiLeaks.

Det var Thordarson som valde att ta kontakt med USA:s ambassad på Island. Han sade sig villig att ge information om en pågående brottsutredning i USA och begärde ett möte. Efter mötet skickade FBI ett privatjet med federala agenter och en åklagare för att förhöra Thordarson. FBI ljög om orsaken för isländska myndigheter men när de förstod att det handlade om WikiLeaks ombads FBI att lämna landet.

Då åkte Thordarson till Danmark där förhöret kunde fortsätta, för att sedan åka tillbaka till Island. Samarbetet fortsatte även under 2012 och förutom att FBI stod för boende på lyxhotell ska informatören ha fått betalt för sin information.

Stal från WikiLeaks och våldförde sig på pojkar med pengar från FBI
År 2012 lämnade WikiLeaks in anklagelser mot Thordarson om förskingring av 50 000 dollar från organisationens onlinebutik. Thordarson erkände detta samt även andra ekonomiska brott när han anhölls 2013.

I samma veva åkte Thordarson i fängelse på åtta månader för sexualbrott av homosexuell karaktär som ska ha skett några år tidigare.

2014 beordrades Thordarson att betala WikiLeaks 7 miljoner isländska kronor, som motsvarar ungefär 55 000 dollar. Han blev också dömd till fängelse i två år för förskingring och ekonomiskt bedrägeri.

Samtidigt kom nya anklagelser om sexbrott. Thordarson hade en metod att erbjuda unga pojkar dyra saker och pengar i utbyte mot sexuella tjänster. Samtliga offer var 15-20 år gamla.

En psykiatrisk utvärdering slog i samband med detta fast att Thordarson var psykopatisk och oförmögen att känna ånger för sina handlingar.

Thordarson har också dömts för att ha lurat privatpersoner och företag. Allt från snabbmatsföretag, biluthyrningsfirmor till elektronikföretag.

Nyhetstidningen Stundin menar att Thordarsons vittnesmål är huvudbevisning för åklagarsidans linje att karaktärsmörda Assange som en kriminell person istället för att behandla honom som en journalist som publicerar skyddat material. Man påpekar också att det finns gott om tidningar som delat WikiLeaks dokument, men att det bara är Assange som har anklagats för brott.

Stundin poängterar att även om en domstol i London har vägrat lämna ut Assange till USA på humanitära grunder så är de ändå på samma sida när det kommer till anklagelserna som baseras på Thordarsons vittnesmål, som han nu alltså förnekar.

Regeringen i USA har anklagat den australiske journalisten för spionage genom att ha läckt klassificerad information 2010. Det var då WikiLeaks publicerade detaljerade dokument om USA:s militär, som efter publiceringen anklagades för misshandel och krigsbrott i Afghanistan och Irak.


  • Publicerad:
    2021-07-05 21:38