UTRIKES En lägre domstol i Storbritannien har beordrat att Wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnas till USA. Nu behöver beslutet endast godkännas av Storbritanniens inrikesminister för att verkställas.

Under onsdagen har Westminster Magistrates’ Court, vilket är den lägsta instansen i det brittiska domstolsväsendet, beslutat att Julian Assange ska utlämnas till USA.

Wikileaks-grundaren Assange misstänks i USA för spionage efter avslöjanden om krigsbrott av den amerikanska militären. Detta trots att han är journalist och australiensisk medborgare.

Tidigare har en brittisk domstol beslutat att inte utlämna Assange till USA, men nyligen beslutade brittiska Högsta domstolens att neka prövningstillstånd för Assanges överklagan mot ett tidigare domstolsbeslut som undanröjde hinder för ett utlämnande.

Ifall Assange utlämnas riskerar han upp till 175 års fängelse, då USA lämnat något typ av garanti att han slipper dödsstraff om Storbritannien överlämnar honom deras händer.

Assange levde tidigare i sju år gömd på Ecuadors ambassad i London av rädsla att bli utlämnad till Sverige, där han misstänktes för påstådda sexualbrott, och sedan av Sverige till USA.

Ecuador kom dock att förråda Assange för tre år sedan då man lät brittisk polis storma ambassaden och gripa Wikileaks-grundaren. Sedan dess har han hållits inlåst av britterna.

Beslutet från domstolen behöver nu endast godkännas av Storbritanniens inrikesminister Priti Patel för att vinna laga kraft. Beslutet går också att överklaga under fyra veckor, antingen till inrikesministern eller till en högre instans inom domstolsväsendet.