UTRIKES. En brittiskt domstol säger nu nej till USA:s begäran om att utlämna Wikileaksgrundaren och fången Julian Assange.

Julian Assange bärs ut av brittisk polis från Ecuadors ambassad i London 2019. Skärmbild: Youtube.

Wikileaksgrundaren Julian Assanges mentala hälsa står i vägen för ett utlämnande till USA. Detta enligt ett beslut från en brittisk domstol under måndagen.

Assange greps av brittiska poliser under förra året, som bjudits in på Ecuadors ambassad i London där australiensaren residerat sedan 2012 då han sökte asyl i landet för att slippa att just gripas och utlämnas till Sverige där han anklagades för våldtäkt. Assange fruktade nämligen att Sverige i sin tur skulle utlämna honom till USA där han alltjämt är misstänkt för spioneri på 17 punkter och för dataintrång på en punkt efter att Wikileaks avslöjat amerikanska krigsbrott.

Under domstolsprocessen har Assange advokat argumenterat mot ett utlämnande utifrån pressfriheten och yttrandefriheten. Detta argument köptes dock inte av den brittiske domaren Vanessa Baraitser, som istället alltså stoppar utlämnandet med tanke på Assange mentala hälsa.

USA har samtidigt meddelat att man kommer att överklaga beslutet.

Fängslandet av Assange kritiseras
Behandlingen av Julian Assange har länge kritiserats av diverse människorättsorganisationer, bland annat en av FN:s människorättsexperter som nyligen slog fast att Assanges långa isolering i ett högsäkerhetsfängelse saknar motivering.

Amnesty International välkomnar på Twitter den brittiska domstolens beslut att inte utlämna Assange till USA, men påpekar samtidigt att ”det inte frikänner Storbritannien från att ha agerat i denna politiskt motiverade process enligt USA:s påbud” och att man därmed ställt ”pressfriheten och yttrandefriheten inför rätta”.


  • Publicerad:
    2021-01-04 19:48