USA. USA:s president Barack Obama begär att de ”cyberattacker” som inträffade i samband med presidentvalrörelsen i USA och som det amerikanska etablissemanget har skyllt på Ryssland ska utredas innan han lämnar presidentposten den 20 januari nästa år.

Barack Obamas administration anklagar nu formellt Ryssland för dataintrång.

Barack Obamas vill ha bevis mot Ryssland gällande ”cyberattacker” innan Donald Trump tar över som president.

USA:s president Barack Obama meddelade idag att han vill se en ”fullständig utredning” av de så kallade cyberattacker som ledde till att Wikileaks publicerade läckta e-mail från den före detta presidentkandidaten Hillary Clintons och hennes kampanjledare John Podesta.

Vissa amerikanska underrättelsetjänster säger sig redan ha börjat undersöka saken och har sagt att de tror att Ryssland ligger bakom. Detta utan att egentligen ha kunnat presentera några bevis för saken.

Även Hillary Clinton beskyllde flertalet gånger Ryssland för ”cyberattackerna”, framförallt i samband med att hon fick frågor kring den för hennes del belastande information som framkom i vissa mail. Hon menade bland annat att Ryssland gjort detta för att på så sätt påverka presidentvalet till hennes nackdel.

Ryssland har dock bestämt tillbakavisat anklagelserna och Wikileaks grundare Julian Assange sade tidigare i höst i en exklusiv intervju att Clintons påståenden är lögner och att Ryssland inte är deras källa vad gäller Clinton och Podestas e-mail.

Även om Clinton anklagar Ryssland för att ha försökt påverka ett annat lands val är hon själv inte främmande för att göra detsamma. Enligt en ljudupptagning från 2006 där hon hörs diskutera med en grupp redaktörer för en framstående judiskt tidning uttrycker hon ånger över att man inte riggat ett demokratiskt val som nyligen hållits i Palestina.

Obama vill att utredningen är klar innan den 20 januari nästa år då han avgår som president och republikanen Donald Trump tar över.

Källor:
Obama: Utred cyberattackerna under valet
Obamas order: Utred hackerattackerna mot valet


  • Publicerad:
    2016-12-09 23:10