USA. Omräkningen av rösterna i ett antal viktiga delstater kan leda till att det är Hillary Clinton som blir landets nästa president. Valets vinnare Donald Trump är dock skeptisk till omräkningen och avfärdar den som ”en bluff”.

Under förra veckan meddelade det Gröna partiets ledare Jill Stein att hon trodde att röstningsmaskinerna i delstaterna Wisconsin, Pennsylvania och Michigan hade manipulerats av ”ryska hackare” till republikanernas Donald Trumps fördel. Hade det visat sig att Demokraternas Hillary Clinton hade vunnit dessa delstater hade det i stället varit hon som varit tillträdande president.

Efter att det Gröna partiet hade samlat in 5 miljoner dollar blev det klart att åtminstone rösterna i Wisconsin kommer att räknas om. Stein vill dock fortfarande att rösterna i Pennsylvania och Michigan också ska räknas om och hon samlar för närvarande in pengar för det ändamålet.

Som svar på detta tilltag från det amerikanska etablissemanget går Donald Trump till hårt angrepp mot både Demokraterna och Jill Stein på Twitter. Han påpekar bland annat att Clinton under valnatten erkände sig besegrad och att ”inget kommer förändras” av den nya rösträkningen. Vidare anklagar han det Gröna partiet för att endast vilja fylla partikassan.

”Det Gröna partiets bluff för att fylla sina kassakistor genom att kräva omöjliga omräkningar omfamnas nu av svårt besegrade och demoraliserade demokrater”, twittade den tillträdande presidenten.

Trump menar också att demokraterna sysslat med valfusk med illegala invandrare och att han utan detta fusk även fått flest totala antalet röster.

”Förutom att vinna elektorskollegiet överlägset vann jag även flest röster totalt om man räknar bort de miljoner människor som röstade illegalt”, skriver han.

Källa:
Trump bashes recount efforts, says ‘millions voted illegally’


  • Publicerad:
    2016-11-28 12:45