USA. Jill Stein som är ledare för det Gröna partiet har lämnat in en formell ansökan om att räkna om rösterna från presidentvalet i delstaten Wisconsin då hon menar att ”ryska hackare” ska ha manipulerat röstningsmaskinerna och därmed säkrat Trumps valseger.

Det politiska etablissemanget i USA verkar inte vilja acceptera det amerikanska valresultatet i presidentvalet den 8 november, såtillvida att det Gröna partiets presidentkandidat Jill Stein nu avser få till stånd en omräkning av rösterna i delstaterna Wisconsin, Pennsylvania och Michigan.

Alla dessa delstater togs med liten marginal hem av Donald Trump, som även vann hela valet baserat på antalet elektorsröster. Skulle emellertid hans motståndare Hillary Clinton vid omräkningen får flest röster i samtliga tre delstater kommer hon att få fler elektorsröster sammanlagt än Trump.

Stein har samlat in 7 miljoner dollar, varav 1,1 miljoner var en förutsättning för att genomdriva omräkningen i Wisconsin, där det således är spikat att omräkningen kommer genomföras.

I övrigt anser Stein att de elektroniska röstmaskinerna bör undersökas, då hon menar att ”ryska datorhackare” kommit åt dessa i syfte att rigga valet till Trumps fördel.

Under lördagen bekräftade även Hillary Clintons stab att de stödjer Steins kampanj för omräkning av röster.

Källor:
Die Ergebnisse der Abstimmung bei den Wahlen des US-Präsidenten in Wisconsin werden neu berechnet
Hillary Clintons stab stödjer omräkningsprocess


  • Publicerad:
    2016-11-26 19:30