UTRIKES. Enligt den amerikanska Defcon skalan är risken för kärnvapenkrig nu på lägsta möjliga nivå tack vare att Donald Trump vann USA:s presidentval.

Förbättrade relationer mellan Ryssland och USA minskar risken för ett kärnvapenkrig.

Förbättrade relationer mellan Ryssland och USA minskar risken för ett kärnvapenkrig.

För bara några veckor sedan ökade spänningarna mellan USA och Ryssland rejält, bland annat på grund av Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons anklagelser om att Ryssland försökte lägga sig i det amerikanska presidentvalet.

De ökade spänningarna mellan länderna föranledde att Defcon skalan, som den amerikanska militären använder för att mäta risken för kärnvapenkrig, hamnade på nivå tre. Detta innebär bland annat att den amerikanska militären ska kunna mönstra för fullskaligt krig på bara femton minuter.

Efter att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet har dock utsikterna för en bättre relation mellan USA och Ryssland förbättrats avsevärt.

Både Trump och Rysslands president Vladimir Putin har både före och efter valet på olika sätt uttryckt respekt och beundran för varandra likväl som förhoppning om att de två tillsammans kan reparera ländernas relationer, som på senare år blivit allt sämre.

Därför sänker man nu Defcon skalan till nivå fem, vilket är den lägsta nivån på skalan. Så här skriver personerna bakom Defcon i ett pressmeddelande:

Även om det kommer att ta flera månader innan man kan se hur USA förändrar sin utrikespolitik så har flera av världens ledare uttryckt förhoppningar om förbättrade relationer, inklusive Ryssland och Syrien.

Källa:
Defcon nuclear threat REDUCED to safest level following Donald Trump victory


  • Publicerad:
    2016-11-16 14:10